Kiderült, miért nő egyre nagyobbra a Mount Everest

Kiderült, miért nő egyre nagyobbra a Mount Everest

A környező folyók is szerepet játszanak abban, hogy a Mount Everest egyre magasabbra tör – mutat rá egy friss kutatás.

A maga 8849 méterével a Mount Everest a Föld legmagasabb hegycsúcsa – csaknem 304 méterrel magasabb, mint a Himalája környező csúcsai. A tudósok épp erre voltak kíváncsiak: vajon mitől lett ilyen magas a Mount Everest a környező hegyekhez képest?

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban frissen publikált tanulmány szerint a válasz a hegyet körülvevő föld erodálódásában keresendő: ez nyomja felfelé a hegyet. Az elmúlt 89 000 évben 15–50 méterrel nőhetett a Mount Everest.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy ahogyan a közeli folyórendszer egyre mélyebbre vág, a hegy az anyagvesztés hatására mind magasabbra emelkedik – mondja Adam Smith, a University College London kutatója, a publikáció társszerzője.

Hírdetés

Mint a HVG kifejti, a Mount Everesttől keletre lévő Arun folyó a folyásirányban egyesül a Kosi nevű folyórendszerrel. A több évtized alatt az Arun erodálta a partjait, és hordalékot mosott le.

A GPS-mérések arra engednek következtetni, hogy a hegy az elmúlt években jelentősebb mértékben növekedett, mint az trendszerűen jellemző. A kutatók egy numerikus modellt hoztak létre, hogy követni tudják a hegy növekedését – és rájöttek, hogy 89 000 éve az Arun folyó egyesült a Kosival. Ahogy ez megtörtént, utóbbi több vizet vett fel, növelve a parterózió mértékét, és gyorsítva a hegyek emelkedését.

„A Mount Everest, valamint a szomszédos hegycsúcsok növekszenek, mivel az posztglaciális visszapattanás gyorsabban emeli őket, minthogy az erózió koptatná”

– magyarázza Matthew Fox, a UCL földtudósa, a tanulmány egyik társszerzője.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »