Ünnepélyes fogadás az Európa Kollégium új lakói részére

Ünnepélyes fogadás az Európa Kollégium új lakói részére

Ma írták alá az újvidéki Európa Kollégiumban felvételt nyert egyetemi hallgatókkal a szerződéseket. Az ünnepélyes eseményen részt vett Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is.

A diákokhoz és a vendégekhez intézett beszédében Juhász elnök kiemelte, hogy a kollégium kapuinak immár tizedik alkalommal való megnyitása kis jubileum, ugyanakkor nagy siker, hiszen az Európa Kollégium olyan feltételeket biztosít lakóinak, amelyek a fejlett európai országokban tapasztalható viszonyokhoz hasonlatosak. Ezzel ösztönzik és bátorítják a diákokat arra, hogy szülőföldjükön maradjanak. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik Újvidéken tanulnak és az Európa Kollégiumban laknak, később nagy arányban visszatérnek közösségükbe, gazdagítva azt tudásukkal és munkájukkal” – mondta Juhász. Hozzátette, a kollégiumi élet nemcsak tanulást és fejlődést kínál, hanem közösségépítést és olyan kapcsolatok kialakítását is, amelyek fontosak a tanulmányok során, de az életben is.

Hírdetés

Juhász Bálint megköszönte a nevelőknek és minden dolgozónak, akik nagy figyelmet szentelnek a közösséget erősítő programoknak, ápolják a hagyományokat, és gondoskodnak arról, hogy a kollégium fiatal lakói kényelmes otthont találjanak, hogy megfelelő körülmények között tanuljanak, pihenjenek és kikapcsolódjanak. „Újvidék valóban az egyik legnagyobb egyetemi központ a régióban, és a kollégium nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a vajdasági fiatalokat ösztönözze tanulmányaik folytatására. A kedvező szállásköltségek szintén nem elhanyagolhatók, hiszen nem szeretnénk, ha a lakhatási költségek határoznák meg, hogy egy magyar közösségből származó diák egyetemre járhat-e vagy sem” – tette hozzá Juhász.

Az Európa Kollégium Újvidék négy kollégiumának egyike, és mintegy 350 egyetemi hallgató elszállásolására alkalmas, akik az Újvidéki Egyetem valamelyik karán tanulnak. A kollégiumot elsősorban olyan diákok számára hozták létre, akik alap- vagy középfokú oktatásukat magyar nyelven szerezték, de itt találnak szállást a magyarországi szerb diákok is.

Az ünnepségen részt vett Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Ótott Róbert, a tartományi kormány alelnöke és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Forrás: vajma.info

The post Ünnepélyes fogadás az Európa Kollégium új lakói részére appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »