Áfacsalások útján szerzett pénzek tisztára mosásáért felelhetnek a kézbesítési megbízottak

Áfacsalások útján szerzett pénzek tisztára mosásáért felelhetnek a kézbesítési megbízottak

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség módosításokkal fenntartotta az elsőfokú bíróság részben felmentő ítélete ellen bejelentett ügyészi fellebbezést egy somogyi fiktív számlázásos ügyben.

Hírdetés

Az egyik vádlott két gazdasági társaság vezetőjeként 200 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott 2018. és 2019. években valótlan tartalmú költségszámlák adótartalmának jogellenes érvényesítése útján. Cselekményéhez szerb állampolgárságú személyek ügyvezetése alatt álló magyar cégeket használt fel akként, hogy a nevükben kiállított számlák ellenértékét átutalta a számlájukra, majd kézbesítési megbízottként bejegyzett vádlott társai a bankban készpénzben felvették és visszaadták neki.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottat és három társát költségvetési csalás bűntette miatt szabadságvesztésre ítélte, míg a két kézbesítési megbízottat az ellenük emelt vád alól felmentette.

A Somogy Vármegyei Főügyészség az elítélt vádlottak terhére súlyosításért, míg a felmentettek esetében a bűnösségük megállapítása és büntetéskiszabás céljából fellebbezett.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a felmentett vádlottak terhére bejelentett fellebbezést módosítva, bűnösségüknek pénzmosás bűntettében történő megállapításáért és büntetéskiszabás céljából, az elítélt vádlottak esetében pedig súlyosításért fenntartotta.

Az ügyben a Pécsi Ítélőtábla fog másodfokon döntést hozni.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »