Így tálalta a szlovák sajtó a Magyar Szövetség új elnökének, Gubík Lászlónak a megválasztását

Így tálalta a szlovák sajtó a Magyar Szövetség új elnökének, Gubík Lászlónak a megválasztását

Nyitókép: Körkép.sk

Gubík másként gondolja a parlamenti bejutást, mint Gyimesi.

Gyimesi György szlovák párt listáján indulva vált országosan ismert politikussá és elfogadottá a szlovákok szemében. Hogy végül a legutóbbi parlamenti választásokon a Magyar Szövetség jelöltjeként segítse a felvidéki magyarság parlamentbe való visszakerülését. Mint tudjuk, sikertelenül.

Gubík László ezzel szemben 7 választási bukás után is a parlamenti választásokon való önálló magyar indulást hirdeti. Ezzel kapcsolatban merész ambíciókat fogalmazott meg pártelnökké választási kampányában, amire a szlovák sajtó is felfigyelt.

Míg a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus, Gyimesi György talán a realista forgatókönyvet képviselve szuverenista szlovák pártokkal képzelné el a politikai együttműködést, Gubík a magyar párt önálló listáján indítana országosan ismert, szuverenista, konzervatív közéleti embereket. Hogy mit gondolnak erről a Gubík által meg is nevezett személyek, egyelőre nem tudni.

A szlovák sajtó nem különösebben figyelt a Magyar Szövetség tisztújítására

Nem különösebben érte el a szlovák sajtó ingerküszöbét, hogy a parlamenten kívüli Magyar Szövetség új elnököt választott. A helyszínen, Félben egyedül a Markíza magántelevízió volt jelen, ők is jellemzően bulvártémában érdeklődtek az új elnöknél. Arról, hogy mi a helyzet az állampolgárságával, vagy hogy korábban az EP-választásokon a Fidesz listáján indult. Az új elnökség összetételét meg sem várta a Markíza, Gubíktól is csak egy rövid nyilatkozatot kért a párttal kapcsolatos elképzeléseiről, majd el is viharzott.

Hírdetés

A szlovák hírportálok jellemzően a Magyar Szövetség még előző vezetésének sajtóosztálya által kiadott szűkszavú sajtónyilatkozatra hagyatkoztak. Így tett a Pravda, a Sme, illetve két kisebb portál is. Ennyiben ki is merült a dolog. Leginkább az érdekelte a szlovák sajtót, hogy mi lett Gyimesi György, az egyetlen, általuk releváns, országosan ismert magyar politikus sorsa a Magyar Szövetségen belül.

Felvidék, first!

Vélhetően a következő napok szlovák nyelvű híranyagaiban jelenik majd meg részletesebben a tisztújító kongresszus és az új magyar vezetéssel kapcsolatos téma, kidomborítva azt a vonalat, amit a Postoj nevű jobboldali, konzervatív hírportál már a kongresszus napjának estéjén megtett.

Felvidék, first, hirdeti Gubík, aki már indult az Orbán féle Fidesz listáján – jelent meg az írás a Postoj oldalán.

A Postoj már elemez

A cikk a továbbiakban azt elemzi, hogy Gubík László győzelmével az általa hangsúlyozott, önálló magyar politizálás kerül előtérbe. A szerintük Gyimesi György által képviselt elképzelés, miszerint stabilizálni kell a pártot 3 százalék körül, majd olyan szlovák partnert találni, aki értékrendben, ideológiában leginkább hasonlít a felvidéki magyarok körében is többségi támogatást élvező nemzeti, szuverenista vonalhoz. Mint írják, Gyimesi ilyen szlovák párttal kívánt volna választási együttműködést kialakítani, és koalícióban, vagy az ő listájukon indítani a Magyar Szövetséget.

Gubík megválasztásával ez az elképzelés lekerült az asztalról. Az új pártelnök ugyanis úgy gondolja, hogy a Magyar Szövetségnek önállóan kell megmérettetnie magát a parlamenti választásokon. Szlovákok, a többségi nemzethez tartozó személyek legfeljebb a magyar párt listáján kaphatnak helyet. Maga az új pártelnök anélkül, hogy erről vélhetően egyeztetett volna bárkivel is az érintettek közül, konkrét neveket is mondott. Például Jaroslav Daniškát, a Štandard nevű hírportál főszerkesztőjét.

Arról, hogy mit szól az újságíró Daniška ahhoz, hogy Gubík politikusként számolna vele, hamarosan külön írásban számolunk be.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »