Mégsem tiltják be a belső égésű motorokat?

Mégsem tiltják be a belső égésű motorokat?

Mégsem tiltják be a belső égésű motorokat? Demecs Péter2024. 09. 29., v – 12:37 Pozsony |

Csehország azt szeretné, ha az Európai Unió az autóipar versenyképességének megőrzése érdekében a tervezett 2026 helyett már 2025-ben felülvizsgálná a belső égésű motorral hajtott autók értékesítésének betiltását célzó rendeletét. Martin Kupka cseh közlekedési miniszter ráadásul azt szeretné, ha a kezdeményezéshez még több ország csatlakozna.

Az EU 2035 utánra tervezi a belső égésű motorral hajtott autók értékesítésének betiltását. A tervek szerint 2026-ban felülvizsgálatra kerül sor az alternatív meghajtásokra, különösen az elektromobilitásra való jelenlegi átállás folyamata. Az eladási adatok szerint ugyanis az elektromos autókra való átállás a vártnál lassabban halad.„Azt kérjük, hogy a tilalom felülvizsgálatára az eredetileg tervezett 2026 helyett már 2025-ben sor kerüljön. Ezt meg akarjuk vitatni az új Európai Bizottsággal, és egy állásfoglalási dokumentumot is készítünk, amelyhez szeretnénk a hasonlóan gondolkodó országok koalícióját összehozni, ahogyan az az Euro 7-es szabvány felülvizsgálata esetében is történt” – mondta Martin Kupka cseh közlekedési miniszter.

Közös fellépés

A miniszter szerint az ország ezzel a lépésével csak folytatja a környezetbarát közlekedés elérése érdekében folytatott harcot, csatlakozva Georgia Meloni olasz miniszterelnök jelenlegi kezdeményezésére. „A célunk, hogy megőrizzük az európai autóipar versenyképességét, és ugyanakkor megakadályozzuk, hogy olyan intézkedések lépjenek érvénybe, amelyek kiszorítják a piacról az új, megfizethető árú autókat. Azon országok élvonalában szeretnénk lenni, amelyeknek beleszólásuk lesz abba, milyen európai szabályokat határoznak meg a belső égésű motorok használatával kapcsolatban” – tette hozzá Kupka.

Hírdetés

Figyelmeztetések sora

Adolfo Urso olasz gazdasági miniszter az elmúlt napokban nyilatkozta, több százezer állást sodorhat veszélybe, ha az EU valóban betiltja 2035-ben a belső égés motorok árusítását az unióban. Az ágazatot már most is veszélyezteti az olcsó kínai villanyautók behozatala. Ha az újonnan megalakult Európai Bizottság nem lép ez ügyben, akkor könnyen előfordulhat, hogy olyan masszív tüntetéssorozatra kerül sor, mint amelyet néhány hónappal ezelőtt szerveztek meg a gazdák Európa-szerte.

Azt, hogy az elektromos autókra való átállás nem zökkenőmentes és számos problémával küzd, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a legnagyobb, Olaszországban tevékenykedő autógyártó, a Stellantis konszern október közepéig leállította a termelést a torinói miafiroi üzemében. A konszern azért döntött így, mert a vártnál lényegesen kisebb az érdeklődés az elektromos Fiat 500, melynek ára 30 ezer eurónál kezdődik, a modell hibridváltozatának ára 17 700 euró.

Néhány hete Európa legnagyobb autógyártója, a németországi Volkswagen is arra figyelmeztetett, hogy a márka költségcsökkentési programjának részeként már nem zárja ki az üzembezárások és kényszerű elbocsátások lehetőségét. A kialakult kockázat a szakértők szerint a feltörekvő ázsiai konkurenciára, valamint az elektromobilitás iránti kereslet lassuló növekedésére vezethető vissza. Jelentős tényező emellett az új hajtáslánc-technológia nagy beruházási igénye is. A VW különösen érzékeny a kínai üzletmenet alakulására, ráadásul „mint egy nagy tankerhajó” puszta tömege miatt a többi vállalatnál nehezebben tud irányt változtatni.

Míg az olasz autóiparban becslések szerint 165 ezer ember dolgozik, addig a németországi 790 ezret foglalkoztat. (dp, ctk, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »