Igazi áttörés jöhet a vérnyomásmérésben: folyamatosan, észrevétlenül mér egy új eszköz

Igazi áttörés jöhet a vérnyomásmérésben: folyamatosan, észrevétlenül mér egy új eszköz

Nyitókép: MTI

A vérnyomás folyamatos monitorozása, történjen bár kórházban vagy a páciens otthonában, nem mondható kellemesnek. Egy érdekes amerikai megoldás gitárhúrok hangolásából merített ötlete megoldaná ezt a problémát.

Hírdetés

A vérnyomás értéke az egészség, illetve a betegség egyik fontos mutatója. Vannak, akiknél esetenként folyamatos vérnyomásmérésre van szükség, és erre ma kétféle módszer kínálkozik. Az egyiket kórházi körülmények között végzik: sebészeti úton katétert helyeznek a beteg artériájába. Ezzel a módszerrel pontos eredményhez jutnak az orvosok, azonban a kezdeti beállítás és a kalibrálás nem túl egyszerű, nem is beszélve arról, hogy ez az eljárás fájdalommal, vérzéssel, fertőzésekkel járhat.

A páciens az otthonában is mérhet kvázi-folyamatosan vérnyomást: ekkor egy időnként felfúvódó mandzsettás szerkezettel végzi a 24 órás vérnyomásmérést. Ez a módszer sem túl kellemes (különösen éjszaka, alvás közben), és nem is nagyon pontos, hiszen csupán bizonyos időnként regisztrálja a vérnyomási értékeket.

Az új eszköz egyik erőssége, hogy – szemben az egyéb, ultrahangos vérnyomásmérő módszerekkel – nem igényel újrakalibrálást, amikor más embereken használják. Bármilyen nagyobb artérián használható, széles betegdemográfiai csoportban.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »