Izrael brutális csapást mért Bejrútra több tíz tonna bombát dobtak le – videók

Izrael brutális csapást mért Bejrútra több tíz tonna bombát dobtak le – videók

2024. 09. 27.

Nagyszabású légicsapást hajtott végre magyar idő szerint kora este a népírtással vádolt izraeli légierő a Hezbollah  központi parancsnokságának bejrúti épülete ellen. Több vezető izraeli és amerikai lap is úgy értesült, hogy a támadás célpontja a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah sejk volt.

A cionista rezsim hadseregének szóvivője, Daniel Hagari bejelentette, hogy csapást mértek a Hezbollah civil épületek alá épített központi főhadiszállására Bejrút Dahíja nevű, a szervezet fellegvárának számító negyedében, de azt nem közölte, hogy Naszrallah volt-e a célpont.

A helyszínről származó felvételek jelentős pusztítást mutatnak a helyszínen, több épület teljesen összedőlt. A főleg Bejrút síita lakosságának otthont adó Dáhija területén Izrael az elmúlt hetekben több Hezbollah-parancsnokot is lebombázott.

A cionista állam lapértesülések szerint a népírtást elkövető izraeli légierő több tucat tonna bombával vette célba a rejtett objektumot, illetve a fölötte emelkedő hat darab emeletes házat. Libanoni tisztségviselők szerint a több ház teljesen összeomlott, a romok rengeteg embert maguk alá temettek. Az első hivatalos adatok két halottról és 76 sebesültről számolnak be, de az áldozatok száma minden bizonnyal ennél magasabb.

Hírdetés

A támadást az ENSZ New York-i közgyűlésén tartózkodó Benjamin Netanjáhu rendelte el – nyilván azután, hogy a hírszerzés értesítette arról, hogy Naszrallah likvidálására reális lehetőség kínálkozik. A háborús bűncselekményeket elkövető izraeli miniszterelnök csak azután tájékoztatta az amerikai kormányzatot az akcióról, amikor a légicsapást végrehajtó gépek már útban voltak Bejrút felé.

A szaúd-arábiai al-Arabija hírcsatorna szerint kudarcot vallott Naszrallah likvidálásának kísérlete, és a Hezbollah vezetéséből ezt több hírügynökségnek is megerősítették – azonban maga a vezető nem állt ki a nyilvánosság elé, és életben maradásáról független forrásból sem lehet megbizonyosodni.

A Hezbollah válaszul nagyobb hatótávolságú és robbanóerejű rakétákkal kezdte lőni Izraelt, de ezek pusztítása eltörpül az általa elszenvedett veszteségekhez.

MTI, Telex

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »