Újabb koronavírus-járvány fenyeget? Mutatjuk, hogy jelenleg melyik változat az elterjedt és mik a tünetei

Újabb koronavírus-járvány fenyeget? Mutatjuk, hogy jelenleg melyik változat az elterjedt és mik a tünetei

A múlt héten 468 koronavírusos megbetegedést jelentettek Szlovákiában. Mint a Szlovák Közegészségügyi Hivatal honlapján tájékoztat, az azt megelőző héten háromszáz fertőzött volt.

„Valószínűleg magasabb a COVID-19-ben megbetegedett emberek valós száma, mert jelenleg nem minden pozitív tesztet jelentenek be” – figyelmeztetnek a higiénikusok, hozzátéve, hogy a közelgő őszi szezon miatt a légúti megbetegedések előfordulása növekedni fog.

Kevésbé specifikus tünetek

Csehországban is nőtt a fertőzöttek száma. Mint a járványügyi szakember és volt cseh egészségügyi miniszter, Roman Prymula a CNN Prima NEWS Nový deň című műsorában elmondta, július óta folyamatos növekedést regisztráltak, de ez egészen a múlt hétig nem volt ilyen jelentős.

„Hétfőn megduplázódott az esetek száma 1940-re, és ezzel beléptünk az exponenciális szakaszba” – mondta. A szlovák higiénikusokhoz hasonlóan azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ők sem tudják a valós esetszámot, mert nem mindegyiket jelentik be.

„Riasztó a koronavírussal fertőzöttek száma, és egy új járvány küszöbén állunk”

– figyelmeztetett.

Prymula szerint a probléma az, hogy az emberek gyakran nem is tudják, hogy fertőzöttek, ezért le kellene tesztelniük magukat.

„Egy laikus számára sokszor nehéz felismerni a koronavírust. Néhány tünet, mint például az íz- vagy szaglás elvesztése, jellemző a koronavírusra, de az utóbbi időben kevésbé specifikus tünetekkel is találkoztunk, mint például a hasmenés. A tesztelésre érkezők nagyjából 30 százaléka pozitív”

Hírdetés

– mondta.

A XEC-variánst júniusban azonosították először

A szlovák higiénikusok szerint Európában jelenleg a BA.2.86 variáns dominál, beleértve annak KP.3 alváltozatát is, amely a „FLiRT” elnevezésű változatok csoportjába tartozik, és amely az omikron változat alá tartozik, és jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a KP.3 súlyosabb betegségeket okoz, mint más törzsek.

„A BA.2.86 változat a SARS-CoV-2 vírus omikron változatához tartozik. A BA.2.86 azért figyelemre méltó, mert több mint harminc mutációt tartalmaz a „tüske” fehérjében a BA.2 omikron vonalhoz képest. A jelentések szerint a BA.2.86 kevésbé fertőző, de súlyosabb betegséghez vezethet, ha tovább kerül a tüdő alsó részébe” – tették hozzá.

A BA.2.86 alváltozat tavaly augusztusban jelent meg először Dániában és Izraelben. Az XEC, amely a KP.3.1.1 legdominánsabb változata, jelenleg Közép-Európában terjed. „Az összes koronavírus-fertőzés több mint 10 százalékáért felelős” – mondta Francois Balloux, az UCL Genetics Institute igazgatója a Science Media Center webhely szerint.

A XEC-változatot először idén júniusban azonosították Németországban, és az Health portál által megkeresett szakértők úgy gondolják, hogy ez válhat a domináns variánssá. „A GISAID adatai szerint már több száz esetet jelentettek 27 országból, köztük Nagy-Britanniából, Németországból, Kanadából és az USA-ból. Azonban nem minden állam közöl adatokat a GISAID-nek, így a XEC-változat valószínűleg máshol is megtalálható” – mondta Bhanu Bhatnagar, a New Scientist webhely szerint.

Prymula szerint az XEC nem sokban különbözik a többi omikron változattól.

„Meglepődöm, hogy mindig az új változattal foglalkozunk, holott ez nem jelent nagy változást. De nagyon gyorsan terjed, és vannak országok, ahol már az esetek 30 százalékáért felelős. Csehországban még nem azonosították, de ez csak idő kérdése”

– mondta a CNN Prima News már említett műsorába.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »