Az Anderlecht szecessziós ihletésű mezben vár a belgák szerint nagy formában lévő Ferencvárosra

Az Anderlecht szecessziós ihletésű mezben vár a belgák szerint nagy formában lévő Ferencvárosra

A belga rekorderbajnok RSC Anderlecht ellen kezdi meg ma este a Ferencváros a szereplését az Európa-liga 2024-es főtábláján. A brüsszeli csapat hetek óta nyeretlen, új edzővel várja a magyar bajnokot. Az ottani lapok sűrűn emlegetik a két csapat 1995-ös párharcát – mi, magyarok biztosan kiegyeznénk hasonló eredménnyel.

A mára már legendásként emlegetett, az 1995-ös BL-szerepléshez (a két héttel későbbi, budapesti visszavágóval együtt) ajtót nyitó brüsszeli találkozót 1-0-ra megnyerte a Ferencváros, Zoran Kuntics góljával.

Van-e hasonlóra esély ma este? Van, legalábbis, ha abból indulunk ki, hogy a mai Anderlecht gödörben van. A legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nem tudott nyerni, csak a hatodik helyen áll a belga bajnokságban, igaz, a másodikkal azonos pontszámmal. De a helyzet semmiképpen sem jó (az ő szempontjukból), a vezetőség menesztette a dán Brian Riemert, a Charleroi ellen, múlt szombaton már a mindössze 36 éves megbízott edző, David Hubert vezette a csapatot. (Nem tudtak nyerni, 0-0 lett.)

Ráadásul két, talán leghíresebb játékosára, a 157-szeres válogatott Jan Verthongenre (aki egyébként idősebb, mint a vezetőedző) és a 47-szeres válogatott Thorgan Hazard-ra nem számíthat a ma esti mérkőzésen.

Remélhetjük, hogy az Anderlecht ma este inkább szép lesz, mint jó. A csapat, amelynek az alapsízne, ugyebár, lila-fehér, különleges mezben játszik majd. Az úgynevezett harmadik számú szerelést a szecesszió ihlette, ma viseli először a csapat tétmérkőzésen. A belgák szerint a szecesszió 1900 körül Brüsszelből indult, miként az Anderlecht is.

Hírdetés

A belgák egyébként kíváncsiak a Ferencvárosra, de annak is leginkább belga középpályására, Philippe Rommensre, aki, ahogyan a Het Nieuwsblad írja, szinte ismeretlen hazájában, miután csak keveset játszott otthon, a Lierséből a PSV akadémiájára igazolt, majd a Go Aheadben játszott. Miuán nem kapott Belgiumból ajánlatot, a Ferencvároshoz igazolt.

A belga lapok is megemlítik, hogy Pascal Jansen, a Ferencváros edzője ismeri az Anderlechtet és tudja hogyan kell rajta felülkerekedni. Akkori csapatával, az AZ-tel két évvel ezelőtt kiejtette a lila-fehéreket a Konferencia-liga elődöntőjébe jutásért vívott párharcban.

A belga lapok azt emlegetik, hogy a Ferencváros nagyszerű formában van, tekintve, hogy az OTP Bank Ligában eddig minden mérkőzését megnyerte. Mi, akik hétről hétre, sőt, napról napra követhetjük a Ferencváros formáját, nehezen bólintanánk rá arra, hogy a csapat jobb, mint akár egy, akár két éve, de tény, hogy mind a kétszer sikerrel vívta meg a maga harcát az európai kupaporondon, az őszi szakaszban.

Az elmúlt időszakban elsősorban a támadójátékkal, a góllövéssel gyűlt meg a baja a Ferencvárosnak – ezért is érdekes, hogy bekerül-e a kezdő csapatba, vagy egyáltalán játszik-e a 2023–2024-es szerb bajnokság gólkirálya, a brazil Matheus Saldanha, aki a Magyar Kupában és a bajnokságban és az OTP Bank Ligában is góllal debütált. Stílusos lenne a sort az Európa-ligában is folytatni.

A mérkőzés 21 órakor kezdődik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »