Figyelmeztetést adtak ki a Balatonnál

Figyelmeztetést adtak ki a Balatonnál

Mentőmellény, mobiltelefon és réteges ruházat nélkül nem ajánlott vízre szállni ősszel – figyelmeztetett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Érdemes figyelni a viharjelző rendszer jelzéseit és az időjárás-előrejelzést is.

Nagyon sok csónakos horgász kerülhet bajba ősszel. Van néhány dolog, amire, ha odafigyelnek, megelőzhetők a balesetek, tragédiák. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Facebook-oldalán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, teendőket, melyeket nemcsak a horgászok figyelmébe ajánl, hanem a kajakosoknak, a kenusoknak és SUP-osoknak is hasznosak lehetnek.

A hirbalaton.hu összegzése szerint a vízimentők az alábbiakat tanácsolják a csónakos horgászoknak, valamint a sporteszközökkel ősszel vízre szállóknak:

  • A mobiltelefonja legyen teljesen feltöltve, mielőtt horgászni indul.
  • A telefont tegye vízálló tokba!
  • Viseljen mentőmellényt! (Hamarabb meg lehet szokni, mint ahogyan gondolja, és egy plusz, melegítő réteget is jelent. Ha valakinek nagyon kényelmetlen, vásároljon automata – a vízben felfújódó – mentőmellényt, mivel az olyan, mintha csak egy sálat tenne a vállára.)
  • Nézze meg a részletes időjárás-előrejelzést, főként az adott térség előrejelzését. A legfontosabb időjárási elem ilyenkor a szél, ezért nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Ha (erős) északi szél várható, ne menjen ki csónakkal egy tó északi partjáról, ahogyan (erős) déli szélben sem a déli partról!
  • Hírdetés

  • Feltétlenül szóljon egy családtagnak, barátnak, hogy pontosan hova megy, hol száll vízre és meddig tervez vízen lenni, mert így lesz, aki figyelemmel kíséri, hogy hol van, jól van-e, és cselekszik, ha felmerül, hogy baj van.
  • Semmiképp ne igyon alkoholt a vízen! Sokakban él az téves hiedelem, hogy az alkohol segít a testet melegen tartani. Ez nem igaz, és a hűvös idő hatására kisebb mennyiség is okozhat életveszélyes problémát, mint amennyi otthoni fogyasztáskor (például szédülést, bizonytalan mozgáskoordinációt).
  • Ne egyedül menjen horgászni! Amikor rosszabbak a látási viszonyok és kevesebben vannak a partokon vagy a vízen, nehezebb segítséget kérni. Életmentő lehet, ha valaki van a közelben és látja, ha baj van.
  • Vigyen magával olyan lámpát, amivel világítani tud a mentőegységnek, ha sötétben kellene önt keresni. Ne a mobiltelefon akkumulátora merüljön emiatt.
  • Ha a Balatonon horgászik, mindenképp töltse le a BalatonHelp alkalmazást, mert ha ezen keresztül hívja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát, azonnal megkapják a GPS koordinátákat, és így gyorsabban megtalálják ködben vagy sötétben is.
  • A nagy hazai tavakon október 31-ig működik a viharjelző rendszer, melynek jelzéseit ez az oldal mutatja. Érdemes letölteni a TaVihar mobiltelefonos alkalmazást, ami hanggal jelzi, ha változások történnek. A Balatonnál a +36-30/383-8383-as riasztási telefonszámot kell hívni baj esetén.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »