Baj van a Google egyik népszerű szolgáltatásával

Baj van a Google egyik népszerű szolgáltatásával

Valami félrecsúszhatott az androidos Google Térkép frissítésénél, sokan ugyanis arra kezdtek el panaszkodni, hogy az alkalmazás használhatatlanná vált.

A Google még 2013-ban jelentette be, hogy felvásárolja a Waze közlekedési alkalmazást fejlesztő izraeli társaságot, amiért 1,3 milliárd dollárt fizetett ki írja a hvg.hu. Az üzlet a szokásosnál is több figyelmet kapott, ami nem véletlen: a vállalatnak ugyanis van saját navigációs szolgáltatása, ami a Google Térképen belül érhető el.

Ezért mindenki azt kezdte el találgatni, hogy vajon megszűnik-e a Waze – úgy, hogy annak minden funkcióját integrálja a Google a saját alkalmazásába –, vagy a Google Térkép navigációs képességének fejlesztésével hagy-e fel a cég. A felvásárlás bejelentése óta eltelt 11 év, és úgy tűnik, eddig senkinek sem lett igaza:

a Google Térkép és a Waze is működik, és kapja is mind a kettő a frissítéseket rendesen.

A portál azonban azt írja, hogy az egyik legutóbbi frissítés miatt újra felmerült: vajon mi lesz a Google Térkép sorsa. Az utóbbi időszakban egyre többen kezdtek el arra panaszkodni, hogy a Térkép frissítése után gyakorlatilag használhatatlanná válik az alkalmazás – legalábbis ami az androidosokat illeti. Az érintett felhasználók tapasztalata alapján az alkalmazás egész egyszerűen nem tölt be, a betöltési képernyőnél ugyanis nem lép tovább.

Hírdetés

Akinek mégis sikerült betöltenie az appot, annak a navigációs lehetőség tűnt el a szolgáltatásból.

Bár ilyen hiba előfordulhat egy alkalmazás frissítésekor, egyre több felhasználó tapasztal hasonló problémákat amelyek legalább szeptember 5-e óta fennállnak már. A gondot az alkalmazás 11.145-ös verziószámú frissítése okozta, a javítás pedig ezután érkezhetett meg. Mivel a frissítések általában fokozatosan jelennek meg a felhasználóknak, így lehet, hogy aki hamarabb észlelte a hibát, annak hamarabb is oldódik meg.

A hvg.hu megpróbálta rekonstruálni, de – mint írják – egyelőre nem sikerült. A mobilon lévő verzió ugyanis már a 11.146.0211, így könnyen lehet, hogy ez a javított változat.

Az viszont biztos: ennél minden funkció működik.

A felhasználók az alkalmazáson belül a jobb felső sarokban lévő profilképre bökve, a Beállítások – Névjegy, feltételek, adatvédelem menüpontot kikeresve nézhetik meg, hogy a mobiljukon a Google Térkép hányas verziója fut épp. A fentiek alapján viszont aki a profilképére rá tud bökni, annál minden bizonnyal rendben működik az alkalmazás.

Egyébként megoldás lehet az is, ha visszavonjuk a frissítést, amit a Google Térkép korábbi verziójának telepítésével lehet megtenni. A megfelelő verziót – ebben az esetben a 11.144-est ide kattintva lehet kikeresni és letölteni, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezt csak az tegye meg, aki tudja, miként működik a mobilja, és baj esetén hogyan lehet azt visszaállítani. Ellenkező esetben az adatvesztés sem elképzelhetetlen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »