Tragikusan sok az elhagyott baba a kórházakban

Tragikusan sok az elhagyott baba a kórházakban

Számunk egy év alatt megháromszorozódhatott.

Az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak – közölte a Belügyminisztérium a Népszava érdeklődésére. A Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, hogy 50–100 csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

A lap azt követően kereste meg a tárcát, hogy arról értesült, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán tizenkét babát gondoznak jelenleg. A BM szerint a csecsemők elhelyezése „életkoruk és egészségi állapotuk függvényében, újszülött, újszülött intenzív, csecsemő vagy csecsemő intenzív osztályokon történik”.

Hírdetés

Az egri kórház egy egészségügyi dolgozója a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Ennyi magára hagyott kisbaba még soha nem volt az egri kórházban egyszerre, sokan mennek fel más osztályról is besegíteni, társadalmi munkában gondozzuk a kicsiket”. Egy helyi közösségi oldalon pedig azt kérik, akinek van lehetősége, segítsen, mert „nagyon kevés ruházat áll még rendelkezésre, amiket a babákra felváltva adnak”.

Az, hogy egészséges csecsemők is több hónapot töltenek kórházba nem felel meg az előírásoknak – jegyzi meg a lap, hozzátéve: a vonatkozó szabályok szerint ugyanis „a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani”, ettől csak akkor lehet eltérni, „ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, vagy a testvéreket nem lehet együttesen a befogadó szülőnél elhelyezni vagy más okból szükséges az intézményes elhelyezés”. A törvény szerint befogadó szülő lehet helyettes- vagy nevelőszülő.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »