Szatmári katonák az első világháborúban

Szatmári katonák az első világháborúban

Dr. Vitéz Keresztesi Csaba Árpád tartott előadást Szatmárnémetiben Szatmári katonák az első világháborúban címmel, mely egy három részből álló előadássorozat utolsó fejezete volt. Ezúttal a Székely Hadosztály megalakulásához vezető utat tárgyalta részletesen a szakember.

Előadásának középpontjában Károlyi Mihály nemzetárulása szerepelt, mint közvetlen előzménye és velejárója a Székely Hadosztály megalakulásának. Szó esett a Károlyi-féle népköztársaságról, a Kun Béla-féle Tanácsköztársaságról és a Székely Hadosztály tevékenységéről. A rendezvényen Novák Előd országgyűlési képviselő mondott köszöntőt és Vékony Csongor Levente tartott bevezető előadást, mint a város szülöttje és a Mi Hazánk Emlékezetpolitikai Kabinetjének elnöke.

Novák Előd köszöntőjében a lokálpatriotizmus fontosságáról beszélt Szatmárnémeti esetében, valamint megemlítette, hogy az ehhez hasonló történelmi előadásoknak milyen fontos emlékezetpolitikai szerepei vannak, melyek a helyi magyarság összetartását erősítik. Megjegyezte, hogy írásbeli kérdéssel fordult a parlamentben Szijjártó Péterhez: "Szó nélkül hagyja-e Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy Romániához csatolják Moldovát a magyar kisebbséget öt százalék alá csökkentve?" címmel.

Hírdetés

A szatmári református egyházmegye sajtóreferense, Rácz Ervin lelkipásztor biztosította a lokálpatrióta rendezvénynek a helyiséget Komlódi Lóránd, a Mi Hazánk helyi vezetője közreműködésével, valamint vendégül is látta a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét.

Vékony bevezető előadása emlékezetpolikáról é szobortörténetről szólt, mely alább meghallgatgató.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »