Alázatosság, példamutatás

Alázatosság, példamutatás

A Femine Fortis –Erős Nők polgári társulás már ötödik alkalommal tartotta meg Nők a közéletben elnevezésű szabadegyetemét, ezúttal Füleken. A szeptember 20-21–én megtarott rendezvényen a családokat is érintő témák is szóba kerültek, de a szervezet által adományozott Példakép-díjról is szó volt.

A füleki Magyar Házban szervezett rendezvényen szó esett a Csemadok fontosságáról a régió magyarságának életében és a Magyar Ház kiemelt szerepéről a kulturális élet szervezésében. A női Példakép-díjjal kitüntetett Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke a sikerek mellett a nehézségekről is szót ejtett, hiszen a kultúra szervezése bizony sokszor nemcsak a szórakozásról szól.

Bauer Edit a szegénység veszélyeire hívta fel a figyelmet (Fotó: Zupko Teréz)

A hagyományok éltetése is egyre több teret kap, kisebbségi létben ráadásul megtartó szerepe is van mindennek. Varga Lia pedagógus a nők és a néphagyomány szerepéről adott elő. Az előadások után a jelenlévők kötetlen beszélgetésben cseréltek tapasztalatot, beszélgettek a mindennapi problémákról, a nőket és családokat érintő kérdésekről.

A második napon szó esett a női szegénységről és annak hatásáról a gyermekekre és családokra.

Bauer Edit kiemelte, a bérszakadék a nők és a férfiak között még mindig magas Európa szinte minden országában. A szegénység kiemelten érinti a fiatalokat, azaz a 18-26 év közötti korosztályt. Súlyosan érinti a gyermekeket és a nyugdíjasokat is, a helyzetet a covid okozta világjárvány csak tovább fokozta. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőket súlyosabban érinti ez a téma, ezért a következő előadásban a kitörési lehetőségekről is szó esett.

Korda Edit a kitörési lehetőségeket ismertette (Fotó: Zupko Teréz)

Hírdetés

Korda Edit volt iskolaigazgató, pedagógus arról beszélt, hogy nagy a felelőssége a tanítóknak a gyermekek életében. Sokszor sajnos nem hoz pozitív példát otthonról a gyermek, ezért a pedagógusnak kiemelten fontos feladata van abban, hogy jó irányba terelje a gyermekeket. Az iskola jó lehetőséget nyújt arra is, hogy megtanítsa a tanulókat dolgozni. Például az iskolai kertészkedéssel a gyermekek a szülőket is rávehetik arra, hogy otthon elvessék a magot, amiből aztán palánta lesz, majd termény.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetés volt a jelenlévő Példakép-díjazottakkal.

Az első kitüntetett Cséfalvay Ágnes volt, aki arról szólt, hogy mennyire nehéz elfogadni a segítő kezet, sokszor el sem hiszik azok, akik rászorulnak, hogy valaki önzetlenül segítene. Rácz Jolán 2018-ban vette át a Példakép-díjat, a hit erejéről is beszélt, arról mennyire fontos a család szerepe. Szögedi Anna 2021-ben vette át a kitüntetést, ő a szakmaiság és az alázat fontosságát emelte ki.

A beszélgetés végén a szervezet vezetői arra kérték a jelenlévőket fejtsék ki, mit adott nekik a szabadegyetem. Többen saját életüket, életútjukat mesélték el, sokan arra hívták fel a figyelmet, mennyire sugárzik a díjazottakból az alázat.

Kerekasztal-beszélgetés a Példaképekkel (Fotó: Zupko Teréz)

A Femine Fortis – Erős Nők idén ősszel is kiírja a Példakép-díj felhívását, és várja majd a jelöléseket, amit akár már most is bárki megtehet a [email protected] címre. A díjat 2025. márciusban adják majd át, már tizedik alkalommal.

A rendezvényt a magyar kormány Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

(Neszméri Tünde/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »