Tovább gurul a lejtőn a németországi Volkswagen

Tovább gurul a lejtőn a németországi Volkswagen

Egyre súlyosabb forgatókönyvek látnak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy miként reagálhat Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen-csoport a vártnál alacsonyabb keresletre, illetve a kínai autódömpingre. Ezúttal Oliver Blume, a cégcsoport vezérizgatója egy német Manager Magazinnak adott interjúban jelentette ki, hogy középtávon akár 30 ezer fővel csökkenthetik a németországi dolgozók számát, ami 10 százalékos leépítést jelentene, írja az Automotive News Europe cikke alapján a Telex.

Az egész európai autószektort megrázó elképzelés a gyártó kutatási és fejlesztési részlegét érintené leginkább, ahol 4-6 ezer munkahely szűnhet meg a mostani 13 ezerből. Az elképzelés része az is, hogy a következő öt évben 170 milliárd euróról 160 milliárdra csökkentenék a beruházások összegét, erről a VW-csoport pénzügyi vezetője, Arno Antlitz osztott meg részleteket.

A konszern tervezett átalakításával kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülésének előzménye, hogy szeptember elején bejelentették, jelentősen csökkenteni tervezik működési költségeket a Volkswagen márkánál. Ennek hátterében az alacsony termelékenységet és az egyre élesedő autópiaci versenyt jelölték meg okként. A cég azt is tervezi, hogy felmondja azokat a munkaszerződéseket, amelyek 2029-ig garantálták a munkahelyeket a márka hat németországi üzemében.

Hírdetés

A krízis tágabb hátteréhez nemcsak a kínai gyártók európai megjelenése és az elektromos autók iránti kereslet vártnál kisebb ütemű bővülése tartozik, de az is, hogy az autópiaci kereslet még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre, amikor évente több mint 15 millió új személyautót adtak el az Európai Unióban. Ez jelenleg azt jelenti, hogy a Volkswagen évente 500 ezerrel kevesebb autót ad el Európában, mint amennyit gyártói kapacitásai lehetővé tennének, ami Antlitz szerint két üzemnek felel meg.

A cég pénzügyi vezetője egy szeptember elején, wolfsburgi gyár alkalmazottainak tartott tájékoztatón azt is elmondta, hogy nem számít az eladások fellendülésére, ezért a Volkswagen márkának csökkentenie kell kiadásait, hogy túlélje az elektromos autókra való átállást. Az egész VW-csoportnál komoly gondot okoz a magas költségszint, amit jól mutat az is, hogy a Volkswagen márka jelenlegi árrése mindössze 2,3 százalék, amit 2026-ra 6,5 százalékra szeretnének emelni a cég vezetői.

A Volkswagen-konszern üzemi tanácsa nonszensznek nevezte a középtávon tervezett 30 ezer fős létszámleépítést, a VW szóvivője pedig azt mondta, hogy a munkavállalók képviselőivel folytatott további tárgyalásokon szeretnék eldönteni, hogy miként érhetik el a tervezett költségcsökkentést. A szóvivő nem kívánt reagálni a hatalmas létszámleépítéssel kapcsolatos terv hírére.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »