A diktatúra titkosszolgálatai

A diktatúra titkosszolgálatai

A topotema.hu-n elérhető ismeretanyag a diktatúra titkosszolgálatainak egy sajátos nézőpontú históriájába enged betekintést. A sorvezetők minden esetben a létező, de már átalakult, vagy egykor létezett, de még lokalizálható helyek.

Péter Gábor ÁVH-vezér – mandiner.hu

Az 1945 és 1990 közötti magyar politikai rendőrség épületeit szócikkekkel, fotókkal és videókkal bemutató tudományos ismeretterjesztő honlapot indított az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) a Kulturális örökség napjai alkalmából.

A levéltár MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a topotema.hu-n elérhető ismeretanyag a diktatúra titkosszolgálatainak egy sajátos nézőpontú históriájába enged betekintést. A sorvezetők minden esetben a létező, de már átalakult, vagy egykor létezett, de még lokalizálható helyek.

„Ezek már egyenként is értékes információkkal gazdagíthatják tudásunkat, összességükben (egy térképen megjelenítve) pedig a szóbanforgó erőszakszervezet tevékenységének, térhasználatának általánosabb jellemzőire mutatnak rá” – írták a közleményben.

Jelenleg csaknem száz ilyen helyszín ismerhető meg a honlapon két tematikai csoportban.

Hírdetés

Az 1945 és 1951 közötti államvédelmi negyed bemutatása esetében az Andrássy út 60. és társépületei mellett a környező utcákban található szatelit objektumokat is összegyűjtötték funkciótól függetlenül, legyen szó a központi irányító szervek irodáiról, az őrség szálláshelyeiről, oktatási és kulturális helyiségekről, raktárakról vagy akár istállókról.

A térben ezen kívül eső és időben a teljes korszakot (1944-1990) felölelő, Az Andrássy úton túl című menüben viszont csak a fontosabb épületeket vették számba: központi objektumokat, börtönöket, operatív technikai bázisokat, karhatalmi laktanyákat.

A honlapon több száz fotó látható: korabeli archív fényképek közgyűjteményekből, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) és a Fortepanról, de kaptak képeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól is.

Emellett minden épület esetében a mai állapot vizuális rögzítésére is sor került Kovalovszky Dániel fotográfusnak köszönhetően.

Jelenleg hét helyszínhez kötődően tizenkét mozgókép – archív felvételek, épületbejárások, kisfilmek – is megtekinthetőek az online felületen.

A tájékoztató szerint a topotema.hu tartalomfejlesztése folyamatos. Előkészítés alatt áll egy, az eddigiekhez hasonló tematika, a mind a 19 vármegyére kiterjedő Országos lefedettség című projektrész, illetve szintén a közeljövőben várhatók az esettanulmányon és kisebb földrajzi egységek vizsgálatán alapuló Védett objektumok – fontos elvtársak, Láthatatlan város: Nyíregyháza állambiztonsági helyei és a Bánya-ügyek: Mecsek című menüpontok feltöltése.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »