Felmérés: borúlátóbbá vált a globális üzleti szektor

Valamivel borúlátóbban ítéli meg a globális üzleti szektor a rövid távú világgazdasági növekedési kilátásokat, mint az előző negyedévben, de súlyos recessziótól továbbra is csak a vállalatok elenyésző kisebbsége tart – áll az Oxford Economics Londonban ismertetett átfogó negyedéves felmérésében.

A tekintélyes gazdaságelemző műhely által kérdezett 150 globális nagyvállalat összesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztat, együttes éves üzleti forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A ház a globális üzleti hangulatot mérő, saját fejlesztésű mutatója (Global Business Sentiment Index) alapján kimutatta, hogy a világgazdaság vállalati szektora – a várakozások középértékét tekintve – 2025 első felére a globális szintű hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékos éves összevetésű növekedésével számol.

Az Oxford Economics hangsúlyozza, hogy ez hozzávetőleg fél százalékponttal lassabb lenne az idei év eddigi szakaszában mért globális GDP-növekedésnél.

A jövő év egészére szóló globális növekedési várakozások középértéke jelenleg 2,3 százalék, 0,1 százalékponttal gyengébb, mint az előző felmérésében, és jelentősen elmarad a cég saját várakozásától, amely 2,7 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsít 2025-re.

A ház új hangulati felméréséből kitűnik az is, hogy az üzleti vállalkozások a korábbinál aggályosabbnak tartják a világgazdaságot terhelő, lefelé ható kockázatokat.

Hírdetés

A globális üzleti szektor az Oxford Economics mérési módszertana szerint jelenleg 1:8 megoszlású – vagyis 12,5 százalékos – esélyt lát arra, hogy a világgazdaság 2025-ben recesszióba kerül.

A cég előző, júliusban elvégzett hasonló felmérésében még nem érte el a 10 százalékot az üzleti vállalkozások által érzékelt recessziós kockázati esély.

Az Oxford Economics pénteken ismertetett friss felmérésének résztvevői ugyanakkor még mindig csak 1:40 arányúra – vagyis mindössze 2,5 százalékosra – taksálják annak az esélyét, hogy a világgazdaság jövőre a 2008-2009-es globális pénzügyi válság időszakában tapasztalt mélységű recesszióba süllyed.

A felmérésbe bevont vállalatok 43 százaléka – a legnagyobb egyedi csoport – nagyon jelentős világgazdasági kockázatnak minősítette az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump esetleges újbóli megválasztását.

Az Oxford Economics hangsúlyozza: ez a harmadik olyan felmérése egymás után, amely a volt amerikai elnök újabb elnöki periódusához kapcsolódó félelmek erősödését jelzi a globális üzleti szektorban.

A többi geopolitikai léptékű feszültségforrással – a NATO és Oroszország, illetve Kína és Tajvan viszonyával, valamint a közel-keleti konfliktussal – kapcsolatos üzleti aggodalmak egyaránt számottevően enyhültek az elmúlt negyedévben az Oxford Economics globális hangulati felmérése szerint.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »