Megállapodtak a MVM és a Gazprom együttműködésének bővítéséről – a nap hírei

Megállapodtak a MVM és a Gazprom együttműködésének bővítéséről –  a nap hírei

Újabb 114 kilométeren rendelték el a legmagasabb szintű, harmadfokú árvízi védekezést. Az ausztriai árvizek 600-700 millió eurós kárt okoztak.

Újabb 114 kilométeren rendelték el a legmagasabb szintű, harmadfokú árvízi védekezést, mára már 754 kilométeren folyik a munka – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után elmondta: a Lajtán csaknem 10 órán át tartott a tetőzés, lassan csökken a vízszint. A Duna mentén Pilismaróton, Leányfalun és Vácnál is elkészült a nyúlgát, várják a tetőzést. Most a Budapesttől délre eső szakaszokkal foglalkoznak, Baján magasítani kell a védműveket.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna Budapestnél szombaton, napközben tetőzhet – erősítette meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella azt is közölte: az átlagos, 6-8 napos dunai árhullámhoz képest is lassabb apadásra kell számítani. Azt is megerősítette, hogy minden szakaszon a 2013-as rekord vízállás alatt marad a vízszint mintegy 40 centiméterrel.

Az ausztriai árvizek 600-700 millió eurós kárt okoztak az osztrák biztosítótársaságok első becslései szerint, de attól tartanak, hogy a végösszeg átlépheti az egymilliárd eurót is. Csehországban apadnak a folyók, megszűnt az árvízveszély, már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette a közszolgálati rádió. Az árvíz halálos áldozatainak száma 6-ra emelkedett, 8 eltűntet még keresnek. Becslések szerint 100 milliárd koronás a kár.

Több eszközzel, párátlanítókkal és fertőtlenítőszerrel is segíti az Európai Bizottság Csehország és Lengyelország árvízi védekezését. A brüsszeli végrehajtó testület közölte, hogy az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára.

A szeptemberi viharok nyomán több mint egymilliárd forint kárösszeggel számolnak a biztosítók. A Mabisz szerint több mint 8 ezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésre.

A geotermikus energia Magyarországon a zöldgazdaság egyik húzóágazatává válhat és hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, miközben jelentős mennyiségben válthat ki fosszilis energiahordozókat – mondta az energetikáért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Steiner Attila kiemelte, hogy Magyarország évtizedek óta Európa első 5 országa között szerepel a földhő fűtési célú közvetlen hasznosításában.

Megállapodás jött létre a MVM és a Gazprom együttműködésének további bővítéséről. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte az orosz-magyar gazdasági együttműködési bizottság ülése után. Szijjártó Péter hozzátette: a cél, hogy a magyar vállalat nagyobb szerephez juthasson a regionális gázkereskedelemben.

Hírdetés

Az Audi győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása. Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke elmondta, hogy mostantól a győri gyár az első, ahol egy „testvérmárka” járművét gyártják.

Nem veszélyeztetheti az európai autóipar versenyképességét az uniós energia – és klímapolitika – mondta a magyar közlekedési miniszter. Lázár János az uniós közlekedési tanács budapesti informális ülésén úgy fogalmazott: a piachoz kell a klímacélokat igazítani, ha szükséges, változásokra van szükség.

Új fizetésképtelenségi eljárás bevezetését tervezi a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a cél a befektetői hajlandóság fokozása és a hitelezői érdekek védelme.

Idén is 2,5 milliárd forinttal támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Programot. Az idén 1776 nyertes pályázó kaphat pénzt. A legnépszerűbb kategória ebben az évben is a néptánc volt.

Kirúgták azt a nyírmeggyesi tanárt, aki büntetésként a táblánál alsóneműre vetkőztette a diákjait – írta a Telex a belügyi tárca válasza alapján. A 44 éves tanárnő ellen rendőrségi eljárás folyik.

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó jogszabályok reformjára szólította fel Magyarországot az Európa Tanács. A 46 tagországot számláló szervezet Miniszteri Bizottsága szerint szükség van arra, hogy az elítélteknek kilátásuk legyen a szabadulásra,

Bulgária is tagadja, hogy köze lenne a Libanonban robbant személyhívókhoz. A bolgár nemzetbiztonsági ügynökség szerint nem az országban gyártották a készülékeket, és Bulgária nem is importált vagy exportált ilyen eszközöket.

Folytatja Ukrajna katonai és gazdasági támogatását Nagy Britannia. Az eddigi segélyek értéke már megközelítette a 13 milliárd fontot. A brit külügyminisztérium szerint London a 2024-2025-ös pénzügyi évben további 3 milliárd font katonai segítséget nyújt az ukrán fegyveres erőknek.

Orosz rakétacsapás érte a dél-ukrajnai Odesszát, többen megsebesültek.. Az ukrán légierő szerint az orosz erők több rakétával és 70 kamikaze drónnal támadták Ukrajnát, a légvédelem 61 ellenséges drónt és egy rakétát semmisített meg.

Sztrájk miatt lehetnek fennakadások a brüsszeli repülőtéren október 1-jén. A Brussels Airlines dolgozói tartanak munkabeszüntetést, amihez a takarító és a vendéglátó személyzet mellett a biztonsági személyzet nagy része is csatlakozott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »