Izrael csapást mért Bejrútra. Megpróbálta meggyilkolni a Hezbollah tisztségviselőit

Izrael csapást mért Bejrútra. Megpróbálta meggyilkolni a Hezbollah tisztségviselőit

Nyitókép: SITA

Az izraeli hadsereg ma bejelentette, hogy célzott légicsapást hajtott végre Bejrútban. Két libanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadás a Hezbollah egyik magas rangú tagját célozta, de nem tudták azonnal megmondani, ki volt a célpont, és hogy megölték-e. A támadás a Reuters forrásai és szemtanúi szerint a libanoni főváros déli elővárosában történt, amely az Irán által támogatott síita mozgalom fellegvára.

Az incidens a feszültség további eszkalációját jelenti a Hezbollah tagjainak kommunikációs eszközeinek felrobbanása, valamint Izrael és a Hezbollah által a héten végrehajtott hatalmas, határokon átnyúló támadásai után.

A Hezbollah  150 rakétát lőtt ki Izraelre

Növekszik tehát a feszültség  a libanoni határon. A Hezbollah ma délután 150 rakétát lőtt ki Dél-Libanonból észak-izraeli célpontokra. A támadások három hullámban érkeztek, és hét különböző célpontra irányultak – tájékoztatnak a sajtóügynökségek az izraeli hadseregre és a médiára, valamint a libanoni síita mozgalom nyilatkozatára hivatkozva.

Hírdetés

Az izraeli katasztrófavédelem közlése szerint egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról. A Libanonból érkező támadások legutóbbi hulláma azt követően történt, hogy Izrael csütörtök este az eddigi legsúlyosabb légicsapásokat hajtotta végre az Irán által támogatott Hezbollah állásai ellen a közel egy éve tartó, határokon átnyúló konfliktusban.

Az AP ügynökség szerint ma a Hezbollah bejelentette, hogy hét különböző célpontot támadott meg a libanoni határ mentén katyusha rakétákkal, köztük több légvédelmi bázist és egy páncélos dandár főhadiszállást. A rakéták a dél-libanoni falvak és otthonok elleni izraeli csapás megtorlása volt.

Ma az izraeli légierő legalább három falura csapott le Libanon déli részén – közölték libanoni biztonsági források. Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah tagjai által használt épületeket vették célba.

Csütörtök este a hadsereg azt közölte, hogy gépei több mint két órán keresztül mintegy 50 légicsapást hajtottak végre a Hezbollah dél-libanoni célpontjai ellen. Mintegy 100 rakétavetőt találtak el, amelyek körülbelül 1000 hordozóból álltak, és azonnal készen álltak arra, hogy Izrael területére lőjék őket.

Az Egyesült Nemzetek ideiglenes libanoni missziója (UNIFIL) ma reggel a feszültség és az ellenségeskedés azonnali enyhítésére szólított fel a libanoni-izraeli határon, amely szerintük az elmúlt 12 órában „jelentősen felerősödött”.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »