Idén is folytatódik a zselízi Esterházy-mauzóleum restaurálása

Idén is folytatódik a zselízi Esterházy-mauzóleum restaurálása

Az előző évekhez hasonlóan idén is Nyitra Megye Önkormányzatának támogatásából folytatódott a zselízi Esterházy-mauzóleum felújítása, ahol a zselízi kastély korabeli gazdái alusszák örök álmukat. Többek közt az az Esterházy Karolina, akihez a legendák szerint Franz Schubert zeneszerzőt szerelmi szálak fűzték zselízi tartózkodása idején. Az 1814 körül épült, nyolcszög alaprajzú, neogótikus-eklektikus stílusú épületen hatodik éve folynak folyamatosan a renoválási munkálatok. Az épület története itt olvasható.

„Idén 4459 eurós dotációt hagytunk jóvá a munkálatok folytatására, amiből az objektum északi alsó részének kőelemei és a hozzájuk kapcsolódó vakolat restaurálása valósul meg” – mondta el a beruházással kapcsolatban Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja, aki egyben zselízi önkormányzati képviselőként is tevékenykedik.

Nyitra megye az elmúlt években, 2020-tól eddig összesen mintegy 18 ezer euróval támogatta a Katolikus Egyház Zselízi Plébániahivatala tulajdonában lévő műemlék szakszerű restaurálását, amihez a tulajdonos közel 5500 euró önrészt társított, valamint a Nyitrai Főegyházmegye 5000 eurós támogatásából újította meg a tetőszerkezetet 2015-ben.  

Az épületet műemléknek nyilvánították, így felújítását csak szakszerű restaurálási eljárással lehet végezni. Ezt az ugyancsak zselízi Mézes Árpád művészrestaurátor végzi.

Hírdetés

A tervek szerint jövőre befejeződhet a munka és egy utolsó etappal megtörténhet a grófi sírhely teljes megújulása. Összeszámolva az évek során így már közel 30 ezer eurót fordítottak erre a célra.

„A kezdeményezés azért fontos, mivel Zselízen nagy erőket fordítunk arra, hogy hasonlóképpen megújuljon a város szimbólumának számító Esterházy-kastély, illetve az azt övező kastélypark, akárcsak a szomszédban lévő Sacher-ház. Nyitra megye alispánjaként tagja vagyok a határon átívelő Interreg projektek Monitoring Bizottságának, így örülök, hogy az ezekből a forrásokból megvalósuló projektekhez hozzá tudok járulni, akárcsak a mauzóleuméhoz” – tette hozzá Csenger Tibor. Majd így folytatta: „Mind a kastély, mind a park felújítása több millió eurós tétel, míg a mauzóleumé ennek alig töredéke. De fontosnak tartom, hogy a megye Műemlékvédelmi Alapjából minden évben ennek felújítására is fordítsunk, hogy lépésről lépésre összeálljon a teljes kép” – mondta el az alispán.

„Itt helyezték nyugovóra a kastély utolsó ura, gróf Coudenhove Kunó császári és királyi kamarást, magyar királyi honvédezredest, ám felesége, Ernestina sajnos nem mellette fekszik, bár a sírboltja ott van üresen. A grófnő viszont 1944-ben a szovjet csapatok elől nyugatra menekült és Salzburg környékén hunyt el egy évvel később. Az akkori, és az azt követő évtizedek viszonyai viszont nem tették lehetővé, hogy hamvait hazahozzák. Ez ránk, a kulturális örökség ápolóira vár. A Sacher Polgári Társulással eltökélt szándékunk, hogy valamilyen formában emléket állítsunk a grófnőnek a sírboltban” – nyilatkozta Csonka Ákos, zselízi önkormányzati képviselőként is tevékenykedő képviselő.

(tsák, Felvidék.Ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »