Trendition 2.0 design élménybemutató a magyar és szlovák alkotók munkáiból

Trendition 2.0 design élménybemutató a magyar és szlovák alkotók munkáiból

Magyarország Kassai Főkonzulátusán egy különleges, formabontó divatbemutatóra került sor, ahol Magyarország és Szlovákia kreatív alkotói kinyitják a határokat az országok és a kultúrák között, utat engedve a szabad kreativitásnak és a léleknek. Az élményshow célja, hogy érzékeltessék a kultúrdiplomáciában rejlő végtelen lehetőséget, ami egységélményt teremt a kreatív kézműves művészeteket felhasználva.

A rendezvényen dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja köszöntőjében a főkonzulátus épületének funkcionalitását, a terek élettel való megtöltését emelte ki, hozzátéve: „A határ nem elválaszt, hanem összeköt bennünket… lehetőségünk lesz az összetartozás élményével élni a mindig megújuló, a végtelen kézművességen keresztül, ami ma egy újabb és összetettebb arcát fogja mutatni. Igaz, hogy a határ két oldalán különbözhetnek a szavaink, de a kézműves alkotásokban egy nyelvet beszélünk. Értjük ezt a szimbolikát, ismerjük a motívumokat, mert több mint ezer éve élünk együtt. Szeretjük, mert ezt örököltük, ezt használták szépanyáink is és ez különböztet meg minket a világ többi, távoli táján élő nemzetektől. Az öltözködés mindenki számára fontos. Üzenete van, közvetítjük általa, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és legfőképpen, hogy mit hagyunk az emberiségre” – mondta a főkonzul.

Dr. Hetey Ágota (Fotó: Máté Gyöngyi)

A projekt keretén belül, melynek magyar partnere a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a szlovákiai partner pedig az Ignis plus nonprofit szervezet, megmutatják, hogy az ősi motívumok, technikák hogyan jelenhetnek meg és lehetnek elegánsan divatosak a mai kor öltözködésében.

Katrics Krisztina, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke a rendezvény létrejöttét mutatta be. Örömét és köszönetét fejezte ki, hogy Kassán megvalósíthatták ezt a rendezvényt, hiszen elképesztően nehéz évek vannak az emberek mögött, de „keressük a szépet, mindig minden pillanatunkban, mert ez az emberi létünknek a sajátja”. Mint elmondta, a bemutató a neuroesztétikai kutatások alapján került felépítésre, a színek, a hangok, az illatok közös összességében. „A kék és a zöld szín a tudományos kutatások alapján, melyet nagyon preferálunk, bárhol a világban, ha megmutatjuk az embereknek, tetszést arat… kontextus-függő a szépség: függ attól, hogy milyen korban, társadalomban és milyen kultúrában vagyunk, és mindig nagyon erősen érinti az életünket.” Kiemelte, hogy a kultúrdiplomácia által a nemzetek teljesen konfliktusmentesen tudnak közeledni egymáshoz és tudják az egymás közti elfogadást erősíteni.

Hírdetés

Katrics Krisztina (Fotó: Máté Gyöngyi)

A bemutatót követően a főkonzulátus épületének (felújított Csáky–Dessewffy-palota) bejárása következett, ahol egy különleges gasztronómiai asztal várta a vendégeket, illetve kézműves workshopok és bemutatók formájában megtekinthetőek voltak a különböző hagyományos kézműves technikák és az elkészült munkák.

A TRENDITION 2.0 – ÖLTÖZKÖDÉS HATÁROK NÉLKÜL című projekt eseményét az Európai Unió társfinanszírozásával az Interreg Magyarország-Szlovákia Program Kisprojekt Alapja támogatta.

A szerző felvételei.

(Máté Gyöngyi)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »