Újabb szabadságharc érhet véget: a kormány megkezdte a tárgyalásokat a migrációs ítélet végrehajtásáról

Újabb szabadságharc érhet véget: a kormány megkezdte a tárgyalásokat a migrációs ítélet végrehajtásáról

Magyarország az uniós bíróság által hozott migrációs ítéletében kiszabott bírságot nem fogja befizetni, törekszik arra, hogy megoldja ezt a kérdést, ezért megkezdte a tárgyalásokat, hogy a napi egymillió eurós bírság megszűnjön – közölte európai uniós ügyekért felelős miniszter Strassburgban, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága (AFCO) ülését követően csütörtökön.

Azzal összefüggésben, hogy Európai Unió Bírósága június közepén 200 millió euró, valamint további napi egymillió euró megfizetésére kötelezte Magyarországot arra hivatkozva, hogy nem teljesítette a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseit, Bóka János magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: megkezdődtek a tárgyalások Ylva Johansson belügyi biztossal a migrációs ítélet végrehajtásáról.

Közölte: a megbeszélésen egyértelművé tette, hogy Magyarország a kiszabott bírságot nem fogja befizetni.

"Megállapodtunk abban, hogy milyen csatornákon keresztül zajlanak az ítélet végrehajtásával kapcsolatos további megbeszélések. Fölállítottunk egy menetrendet, a megbeszélések ennek megfelelően fognak folytatódni a továbbiakban" – fogalmazott.

Aláhúzta: Magyarország törekszik arra, hogy megoldja a kérdést, és a napi egymillió eurós bírság megszűnjön.

Hírdetés

Magyarország pozícióját a migrációs ítélet végrehajtásával kapcsolatban a népszavazáson, a nemzeti konzultáción, illetve a választásokon kifejezett politikai akarat jelenti – hangsúlyozta Bóka János, majd úgy fogalmazott: "ez nagyon határozott, egyértelmű felhatalmazás számunkra. Nekünk ennek mentén kell tárgyalásokat folytatnunk az uniós bizottsággal a továbbiakban is".

A uniós parlament strassburgi plenáris ülésének alkalmával tartott szakbizottsági üléssel kapcsolatban az európai ügyekért felelős miniszter elmondta, a meghallgatáson a magyar uniós tanácsi elnökség prioritásait kellett ismertetnie, és tájékoztatnia a szakbizottság tagjait arról, hogy az illetékességi körükbe tartozó ügyekben milyen előrelépés várható a magyar elnökség munkája során. Ehhez képest – mint kiemelte – a kérdések legtöbbje a magyar belpolitikai helyzetre vonatkozott, illetve nyílt politikai támadás volt Magyarország és a magyar emberek ellen, "sajnos a magyar balliberális ellenzék részéről is".

„Úgy gondolom, hogy ez nem szolgálja sem az Európai Unió, sem Magyarország, sem a magyar emberek érdekét” – fogalmazott.

A meghallgatás során, az orosz-ukrán háború lezárása érdekében kezdett magyar békemisszióval kapcsolatban, a Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő által mondottakkal összefüggésben – miszerint Orbán Viktor kormányfő moszkvai és pekingi látogatása sérti az uniós szabályokat – Bóka János azt mondta: az európai nyilvánosságot szükséges tájékoztatni arról, hogy amit az EP-képviselő mondott, az nem felel meg a valóságnak.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Uniós szóvivő: megkezdik a 200 millió eurós bírság levonását a Magyarországnak szánt kifizetésekből


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »