A Ganz óriástranszformátorával kötik össze a magyar és a kelet-európai áramhálózatot

Magyarország villamosenergia-hálózatának egyik legfontosabb létesítményéhez, a MAVIR szabolcsbákai alállomására gyártotta le a reorganizációja óta legnagyobb feszültségű transzformátorát a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. – közölte a vállalat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a 750 kilovolt (kV) névleges feszültségű transzformátort tápiószelei üzemében gyártotta le a cég. A gép 366,7 megavoltamper (MVA) teljesítményű, 240 tonna tömegű, az összeszerelését követően 11,6 méter hosszú, 11,3 méter széles és 11,7 méter magas. Mérete és tömege miatt a gyártás, a tesztelés és szállítás is egyedi megoldásokat kívánt – jelezte a Ganz.

A szabolcsbákai alállomás az Európai Unió egyetlen 750 kV-os távvezetékének magyarországi végpontja, ahol az új transzformátor fázisegységként két másik azonos típusú transzformátorral összekapcsolva egy 1100 MVA teljesítményű háromfázisú rendszert alkot majd, ezzel rendkívül fontos infrastruktúrát biztosít Ukrajna számára az európai villamosenergia-hálózathoz történő összeköttetésre – hangsúlyozták.

Hírdetés

A projekt 2022. augusztus 29-én kezdődött az Európai Unió által hirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében, amelyre a Ganz Transzformátorgyártó is jelentkezett. A nyertes ajánlattételt követően a Ganz és a MAVIR 2023. április 21-én írta alá a szerződést, majd elindult a tervezés és a gyártás. A transzformátor üzembe helyezése a szabolcsbákai alállomás bekapcsolásával egy időben, 2024. novemberében várható.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult. A CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában indult felszámolási eljárás során a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként a vállalat több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. Jelenleg több mint 450 munkavállalót foglalkoztatnak.

A nyilvános cégadatok szerint a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. nettó értékesítési árbevétele 71,5 millió euróra nőtt tavaly a 2022-es 43,8 millió euróról, adózott eredménye 4,45 millió euró volt 2023-ban az előző évi 2,29 millió euró után.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »