Példátlan árvizek Közép-Európában

Példátlan árvizek Közép-Európában

Közép-Európában példátlan súlyos időjárási viszonyok miatt több uniós tagállamnak, így Ausztriának, Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának is évtizedek óta nem tapasztalt árvízhelyzettel kell megbirkóznia.

Ezért Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust – jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn. Tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat. Az érintett tagállamok azt is meg tudják határozni, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni a védekezési feladatok ellátásában – tette hozzá.

Hírdetés

Az érintett országok közül többen már rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot is hirdettek. A koordinációs központ kedd reggel már ülésezik, a munka lehetővé teszi a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését, a támogatások meghatározását, és általában véve a koordinációt az európai uniós intézményekkel.

A rendkívüli időjárási helyzet és a Magyarországot sújtó árvíz miatt elhalasztotta az Európai Parlamentben esedékes felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök. Emellett szintén elhalasztotta a hét második felében tervezett látogatását a Vatikánba, továbbá lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »