Bezárhatja németországai gyárait a Volkswagen

Bezárhatja németországai gyárait a Volkswagen

A német Volkswagen autógyártó szigorítja gazdaságossági programját. Ezzel kapcsolatban nem zárja ki a németországi üzembezárások lehetőségét, valamint a kényszer-elbocsátásokat sem. Jelenleg keresi a lehetőségét annak, hogyan tud megtakarítani több milliárd eurót. Az autógyár mindezt ma jelentette be, vezetői értekezlete után. Amennyiben a VW lépése bekövetkezik, ez lesz az első gyártásleállás Németországban az autógyártó 87 éves történetében. A szakszervezetek keményen ellenzik a menedzsment terveit.

Az autógyár egy nagy németországi gépkocsigyártó üzemet, valamint egy alkatrészgyártó üzemet tart különösen elavultnak. A Volkswagen valószínűleg kénytelen lesz véget vetni az 1994 óta fennálló munkahely-biztonsági programnak is, amely egészen 2029-ig megakadályozza az elbocsátásokat.A kitűzött megtakarítások eléréséhez a jelenlegi tervezett létszámleépítések nyugdíjaztatások és végkielégítés révén már nem elegendőek. A cég minden intézkedést meg akar tárgyalni a szakszervezetekkel.

A szakszervezetek már jelezték, hogy ellenezni fogják a megszorító intézkedéseket.

„A testület ma egy felelőtlen tervet terjesztett elő, amely megrendíti a Volkswagen alapjait, és óriási veszélyt jelent a munkahelyekre és az üzemekre”

– mondta az IG Metall szakszervezeti képviselője, Thorsten Gröger.

Hírdetés

A cég igazgatótanácsának meggyőződése, hogy a konszern belüli márkákat teljesen át kell alakítani.

„A helyzet rendkívül feszült, egyszerű intézkedésekkel és költségcsökkentéssel nem lehet megoldani”

– mondta Thomas Schäfer, a VW márkafőnöke közleményében.

Elemzők korábban az alsó-szászországi Osnabrückben és a szászországi drezdai VW-gyárakat jelölték meg a bezárás lehetséges célpontjaként.

A VW a csoport márkái közül elsőként kezdett költségcsökkentésbe azzal a céllal, hogy 2026-ig tízmilliárd eurót takarítson meg. Így kívánja hatékonyabbá tenni a kiadásokat, hogy túlélje az elektromos autókra való átállást.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »