Az érintettek vitatják a kormány gyermekvédelmet erősítő lépéseinek hasznosságát

Az érintettek vitatják a kormány gyermekvédelmet erősítő lépéseinek hasznosságát

Számtalan esetben tapasztalhattuk már az elmúlt 14 évben, hogy létezik egy valós probléma, van egy valós feladat, és erre a kormány olyan válaszlépéseket foganatosít, amely legalábbis kétségeket ébreszt, hogy ténylegesen megoldja-e az alapproblémát. Most sokan azt mondják, ilyen a gyermekvédelem kérdése is.

A magyarországi gyermekvédelem valóban számtalan gonddal küszködik. Nyilván a Fidesz figyelmét az irányította az egészre, hogy kirobbant a "kegyelmi botrány", ennek részleteibe már nem is mennénk bele, olyannyira ismert az egész ország előtt. Tehát az a feltevés, hogy jobban szűrni kell azokat, akik gyermekek közelébe mennek, gyermekekkel foglalkoznak, mindenképpen támogatandó és üdvös. Ez vitán felül áll. De vajon valóban ezt akarja-e a Fidesz, vagy valami egészen mást?

Több érintett határozottan állítja, hogy a készülő intézkedések nem fogják, vagy nagyon részlegesen fogják ezt szolgálni. Olvasói levelet is kaptunk ezzel kapcsolatban, mely arról számol be, hogy erősen kifogásolható, amire a kormány készül.

A gyermekvédelmi dolgozók átvilágításának részleteit a legújabb gyermekvédelmi törvénycsomag rögzíti, amit a kormány képviselői idén áprilisban nyújtottak be a parlamentnek, és júniusban fogadta el az Országgyűlés.

Első körben a gyermekvédelmi ágazatban dolgozóknak ki kell tölteniük egy kérdőívet. Ezzel önmagában természetesen semmi probléma sincs, mint ahogyan én abban sem látok kivetnivalót, hogy – főleg a pedofil esetek után – tényleg válogassák meg, ki kerülhet a gyermekek közelébe. Más kérdés, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ágazat súlyos alulfizetettségben szenved, ez pedig létszámhiányt és leterheltséget szül. Láthatólag a kormány nem érzi úgy, hogy ezzel is kezdeni kellene valamit.

Hírdetés

Mindenesetre most úgy tűnik, szigorúan ellenőrizni akarják a gyermekvédelmi dolgozók életvitelét, magánéletét is. Kérdés, hol húzódik meg a határ, ahol ez indokolt, és mi az, ami már ezt nem szolgálja, ellenben kellemetlen, visszaélésekre alkalmas lehet.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke is elmondta, sokan jelezték már nekik, hogy nem értenek egyet a kérdőívekkel, és attól sem riadnak vissza, hogy ne töltsék ki, és elmondanák azt is a nyilvánosság előtt, hogy milyen valódi megoldásokra lenne szükség annak érdekében, hogy jobb legyen a gyerekek védelme és hogyan javuljanak a dolgozók munkakörülményei. De sokan úgy látják, ez a kérdőív és a lehetséges retorziók, ellenőrzések nem fog javítani a gyermekvédelmen, csak vegzálásra jók, és szakmai tartalom nincs mögöttük.

A teljesség igénye nélkül olyan kérdések is szerepelnek benne, van-e 300 ezer forint feletti vagyontárgyuk, mi a hobbijuk, hová járnak szórakozni. Többen azt is kiolvassák a sorok közül, hogy akár 13 ezer ember otthonában fognak éves szinten vizsgálódni, bár, hogy erre valóban lesz-e kapacitás, azt nem tudjuk.

Összességében számomra az a kép rajzolódik ki, hogy fideszes tempóban az érintettekkel, a szakszervezetekkel megint mellőzték az egyeztetést, és a kommunikációs térben jól eladható szigorítást bemutatva nyúltak hozzá kapkodva újfent egy témához. És vélhetően az a feltételezés, hogy ez ellen senki nem fog majd tiltakozni, hiszen akkor könnyen válik a kegyelmi botrány után "pedofilvédővé".

Nyilvánvaló, hogy azok a gyermekvédelmi dolgozók, akik ez ellen tiltakoznak, nem azért teszik, mert pedofil bűncselekményeket akarnának elkövetni. Persze, s ez lehet az érem másik oldala is, ha hatásos a szűrés, akkor a sokaságból lehet, hogy éppen ezzel tudnak kiszűrni egy-egy pedofil hajlamút?

Egyelőre ezt még nem tudni, kényesnek tűnik a téma. Mindenesetre a szakszervezetekkel való egyeztetést és a kiterjedtebb javító intézkedéseket meghozhatnák, amely a munkakörülmények javítását és a fizetések emelését jelentené, ám ezzel kapcsolatban illúzióink nincsenek.

Henney Viktor – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »