Az Iráni Titkos Köztársaság: Videó az Irán alatt lévő rakéta városokról

Az Iráni Titkos Köztársaság: Videó az Irán alatt lévő rakéta városokról

2024. 08. 14.

Az egyik Youtube csatornán jelent meg az az arab nyelvű videó, mely az Iráni Iszlám Köztársaság alatt lévő rakéta városokról szól.

A videó bemutatja Irán rakéta programját, mely még az 1980-as években kezdődött az iraki-iráni háború idején. A gyakori iraki légitámadások miatt abban az időben kezdődött a föld alatti rakétabázisok és gyárak építése. Már abban az időben alagutakban és föld alatti tárolókban tartották az iráni gyártmányú hadieszközöket.

A sajtónak már az Iráni Forradalmi Gárda vezetői is beszámoltak a föld alatt 500 méterre lévő  katonai városokról, ahol az új típusú ballisztikus rakéták fejlesztése és gyártása zajlik. Az utóbbi években pedig oda telepítették a nemzetközi szinten is sikeresnek számító iráni drón programhoz szükséges gyártó egységeket.

Az izraeli hadsereg szerint a Gáza övezetben feltárt, a palesztin ellenállás által kiépített föld alatti alagútrendszereket az iráni minta alapján hozhatták létre.

Hírdetés

Az iráni föld alatti városokban azonban külön vasútvonalak vannak kiépítve a különböző típusú rakéták szállítására, melyek közül több akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

A föld alatti rakéta városok pontos száma nem ismert, azonban az Iráni Forradalmi Gárda 2015-ben számolt be az első ilyen jellegű létesítményről. Azután 2017-ben és 2022-ben is átadtak egy-egy ilyen földalatti bázist. Ezekre nagy szükség volt, hiszen az Egyesült Államok és az ENSZ is elítélte Irán ballisztikus rakéta programját és félő volt, hogy támadás éri a rakéta gyártó egységeket.

2023-ban egy föld alatti légi bázis átadásáról is beszámoltak, ahová az iráni légierő vadászgépeit telepítették.

Irán azonban a nemzetközi fenyegetések ellenére se hagy fel a ballisztikus rakéta programjával és az egyéb hadiipari fejlesztésekkel. Ezek a létesítmények biztosítják azt, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság a jövőben is képes legyen megvédeni magát. Ez teljesen érthető lépés egy olyan országtól, melyet az ellenség katonai bázisai vesznek körül.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »