Néptánctábor Sepsibükszádon

Néptánctábor Sepsibükszádon

Boér Rozália

Ezek a gondolatok, tettek jellemezték a július 29. – augusztus 2. között Sepsibükszádon lezajlott néptánctábort. Gerely Ágnes tanítónő a tanév folyamán is oktatta népi gyermekjátékokra, néptáncra a Mikes Ármin Általános Iskola diákjait, akik örömmel fogadták a tábor ötletét.

Néhány hónappal korábban RoyChowdhury Sándor, Mikes Ármin dédunokája látogatott el az iskolába, mesélt a Moldvában tett látogatásairól, csángó ismerőseinek életéről, és javasolta, hogy építsünk kapcsolatot az ottani közösségekkel. Így született meg a gondolat, hogy hívjuk el a klézsei gyerekeket is a néptánctáborba. Meghívásunkat elfogadták. A Szeret-Klézse Alapítvány vezetője, Duma András kíséretével négy gyermek és egy felnőtt látogatott falunkba. Vendégeink az udvarhelyszéki néptáncok, népdalok világával és a magyar nyelvvel ismerkedhettek, a helyiek pedig sokat tanulhattak a Duma András tarsolyából előkerülő mesékből, rácsodálkozhattak az elfeledett, de ma is érdekes játékokra, és mindannyian együtt alkothattak, kézimunkázhattak ősi motívumokat használva.

Hírdetés

Minden délelőtt néptáncoktatás volt a kultúrotthonban. Öröm volt látni, hogy az óvodás, iskolás, székely és csángó gyerekek a népdal és néptánc közös nyelvén milyen jól megértik egymást. Délutánonként csapatépítő játékok, kézműves-tevékenységek, sportjátékok, kirándulások színesítették a programot. A táborzáró műsoron szülők, vendégek, pedagógusok boldogan nézték, hogy milyen sokat tanultak a gyerekek, milyen szép és jó együtt énekelni, táncolni.

A tábor költségeit több forrásból fedeztük: Kovászna Megye Tanácsa pályázaton keresztül finanszírozta a projektet, Sepsibükszád helyi tanácsa a helyszínt biztosította, RoyChowdhury Sándor és a részt vevő gyerekek szülei anyagilag járultak hozzá a költségekhez, a Mikes Ármin-iskola pedagógusai és alkalmazottai, valamint az Ifjúsági Szervezet fiataljai lelkesen segítettek, hogy minden résztvevőnek élmény legyen a táborozás.

Boér Rozália


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »