Budapesten demonstrált Balmazújváros polgármestere: 400 önkormányzati dolgozó megélhetése a tét

Budapesten demonstrált Balmazújváros polgármestere: 400 önkormányzati dolgozó megélhetése a tét

Kicsinyes kormányzati, pártpolitikai csatározások miatt két hónapja nem kapott bért Balmazújváros közel 400 közalkalmazottja és köztisztviselője, mivel a város csődközeli helyzetbe került. A döntés a Kúrán áll, de a nyári ítélkezési szünet miatt még várni kell rá.

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere kedden Budapesten demonstrált a dolgozók érdekében.

A városvezető a mintegy 400 önkormányzati alkalmazott, valamint Balmazújváros finanszírozásérdekében utazott a fővárosba, ahol a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium elé hívott össze sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt. A helyszínre magával vitte azt a petíciót is, melyben méltányos megoldást követel a minisztériumtól.

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, miután a helyszínen átvette a polgármester petícióját, azt javasolta Hegedüs Péternek, hogy menjen haza, hívja össze a városi közgyűlést, és alkossanak jogszerű költségvetési és zárszámadási rendeletet. A fideszes államtitkár szerint csak a polgármesteren múlik az ügy kimenetele. A Fidesz balmazújvárosi politikusainak szerepéről nem beszélt.

A balmazújvárosi önkormányzat azért került bajba, mert a közgyűlés fideszes tagjai betartottak a polgármesternek.

Hegedűs Péter polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, azért nem sikerült időben megalkotniuk az 2024-es költségvetési és a 2023-as zárszámadási rendeletet, mert a képviselő-testület diszfunkcionálisan működik. Ezek nélkül pedig a város nem kaphatja meg a nettó finanszírozást, amiből a dolgozókat is fizetnék. A városvezető szerint június 10-én kétszer egymás után sikertelen képviselő-testületi ülés volt. Arról, hogy ez mennyire volt szabályszerű, a Kúria hivatott dönteni.

Hírdetés

A polgármester szerint törvényesen meghozott rendelettel rendelkezik Balmazújváros és így jár a városnak a nettó finanszírozás, amit petícióban is követelnek.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke az újságíróknak úgy fogalmazott, hogy

a kormányzati bürokraták miatt 400 állami alkalmazott, Balmazújváros önkormányzatának köztisztviselői, közalkalmazottai második hónapja nem kapják meg a bérüket.

„Én ezt egy szánalmasan kisstílű politikai csatározásnak tekintem. Amíg a miniszterelnök és a közigazgatási elit a most éppen növekvő fizetéseikből meg tudnak élni, lenne módjuk a megoldásra, csak széttárják a kezüket, mondván, nem tudnak mit tenni, mert a jog nem engedi a fizetések utalását” – foglalta össze a lényeget az MKKSZ vezetője.

Felvetette, hogy ha a versenyszférában van bérgarancia alap, akkor az állam esetében miért nem lehet előlegként utalni a fizetéseket, amely egy előre kalkulált, fillérre kifizethető költségvetési tétel.

(Címlapkép: Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »