Antidemokratikus eljárások

Antidemokratikus eljárások

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke levélben gratulált Roberta Metsolának, az Európai Parlament (EP) újraválasztott elnökének, és egyben együttműködését kérte az „antidemokratikus eljárások” megakadályozásában.

A házelnök úgy fogalmazott, egyetért az EP elnökével abban, hogy Európában a parlamentarizmus megerősítésére van szükség, ami egybeesik a nemzeti parlamentek régi törekvésével, hogy az uniós döntéshozatalban nagyobb szerepet töltsenek be. Kövér László ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar közvélemény megdöbbenéssel értesült arról, hogy megalakulásakor az EP a parlamenti demokrácia szabályait és az írott európai jogot áthágva mintegy 18 millió európai szavazó akaratát hagyta figyelmen kívül, és nem juttatott az EP harmadik legerősebb képviselőcsoportjának egyetlen, az eddig elfogadott gyakorlat szerint őt megillető alelnöki, illetve bizottsági tisztségviselői helyet sem.

„A Magyarországon a választópolgárok alkotmányos felhatalmazásával 2010 óta kormányzó Fidesz–KDNP-koalíció európai parlamenti képviselői mindannyian Metsola elnök asszonyra szavaztak, és szintén értetlenül állnak az EP antidemokratikus döntése előtt” – fogalmazott a házelnök.

Hírdetés

Kövér László reményét fejezte ki, hogy az elmúlt öt évben oly sokszor tapasztalt európai parlamenti gyakorlatot meghaladva az új összetételű EP fontosnak tartja Európa egységét, és szakít azzal a gyakorlattal, hogy megbélyegzi és megpróbálja kirekeszteni azokat az országokat, pártokat és képviselőiket, amelyek, illetve akik véleménye és demokratikus felhatalmazásra alapozódó álláspontja egyes kérdésekben eltér az EP többségének véleményétől.

Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte azon meggyőződését, hogy egyetlen tisztességes, a demokráciához őszinte szándékkal viszonyuló politikus, így az EP elnöke sem érthet egyet az EP önkényes eljárásával.

Az Országgyűlés elnöke levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az uniós politikában az eltérő nemzeti érdekeken alapuló tagállami álláspontok összeegyeztetése helyett az előző öt esztendő diszkriminációs törekvései folytatódnak, illetve erősödnek fel, az tovább gyengíti az unió problémamegoldó képességét az egyre erősödő kihívásokkal szemben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »