Lombikprogram és napközi központok

Lombikprogram és napközi központok

A meddőséggel küzdő párokat és egyedülálló nőket támogató lombikprogram idén is folytatódik, emellett a román állam 159 napközi központ létrehozását vállalta a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek számára – közölte kedden Natalia Intotero családügyi miniszter.

A szaktárca egyéves tevékenységi mérlegét ismertető sajtótájékoztatón Natalia Intotero azt is elmondta, a múlt évhez hasonlóan a lombikprogramra kiutalt idei költségvetési keret tízezer pályázó kezelésére lesz elég.

Hírdetés

Beszélt arról, hogy a román állam az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalta 150 napközi központ létrehozását a hátrányos helyzetű családokból származó, illetve a fogyatékkal élő gyerekek számára. „A központok szerepe ezeknek a családoknak a támogatása. A gyerekek napi négy órában különböző tevékenységeken vesznek részt, az egészségügyi neveléstől kezdve a gyógy­pedagógiai órákon át a pszichológiai tanácsadásig. A program végén pedig visszamennek családjaikhoz. Összesen 159 ilyen központot fogunk létrehozni” – tájékoztatott a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy a minisztérium több európai támogatásra váró projektjét még elemzi az Európai Bizottság. Ezek egyike egy 650 ezer eurós program, amely a szenvedélybetegségek és függőségek, illetve az erőszak bármilyen formájának a visszaszorítását célozza. Két másik, összesen 80 millió euró értékű projekt az egyszülős családokat támogatná. Egy további, 41 millió euró értékű projekt a függőségekkel kezelt gyerekek és fiatalok szociális és munkaerőpiaci beilleszkedését segítő központok létrehozását tenné lehetővé. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »