Kőolajtranzit-vita: Az Európai Bizottság nem lát „azonnali” problémát Ukrajna zsarolásában

Kőolajtranzit-vita: Az Európai Bizottság nem lát „azonnali” problémát Ukrajna zsarolásában

A Politico brüsszeli lap közlése szerint az Európai Bizottság nem lát semmilyen „azonnali” olajellátási kockázatot abban, hogy Ukrajna részben tilalmat vezetett be az orosz kőolaj tranzitjára.

Kedden az EU bejelentette, hogy „lépni fog” az ügyben, miután Magyarország és Szlovákia levélben jelezte Brüsszelnek, hogy súlyos energiaellátási problémákat vet fel az, hogy Ukrajna szankcionálta a Lukoil orosz vállalatot, amely a két ország ellátásának nagy részéért felel.

A múlt hónapban bevezetett szankciók miatt Szlovákiába 40 százalékkal kevesebb kőolaj érkezhet, Magyarország esetében a Lukoil az ország ellátásának nagyjából harmadáért felel.

Budapest és Pozsony szerdára összehívták az EU kereskedelempolitikai bizottságát, amely az EU harmadik országokkal történő kereskedelemi vitáival foglalkozik.

Hírdetés

Az ukránok váltig állítják, hogy a Lukoil szankciók szerintük nem érintik az ellátásbiztonságot. Ugyanakkor még a Politico sem tudta letagadni, hogy a szakértők szerint a vita már a hónap végén súlyos problémákat vethet fel, és az EU legkésőbb július végén kénytelen lesz állást foglalni.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már korábban jelezte, hogy a jelenlegi helyzet már közép- és hosszútávon és súlyos következményekkel járhat.

Brüsszel kijelentésében ezt jelenti az a kitétel, hogy nincs „azonnali” kockázata az ukrán döntésnek. Persze az is kérdés, hogy egy olyan piacon, mint az amúgy megtépázott európai energiapiac, és minden jövőbeli várakozás azonnal beépül az árakba, lehet-e valamit nem azonnalinak nevezni.

Hozzátesszük, hogy Brüsszel reakciója, miszerint „lépni fog” csak reakció arra, hogy hétfőn maguk az ukránok vallották be, hogy azért érzik magukat nyeregben, mert szerintük Brüsszel nem fog beavatkozni az Ukrajna és a Magyarország-Szlovákia párosa közti vitába.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »