Von der Leyen a világ hetedik legjobban (túl)fizetett politikusa

Von der Leyen a világ hetedik legjobban (túl)fizetett politikusa

Ursula von der Leyen a világ hetedik legjobban fizetett politikusa a Visual Capitalist friss rangsora szerint. Az Európai Bizottság régiúj elnöke fizetését tekintve ott liheg Olaf Scholz német kancellár nyakában, viszont Karl Nehammer osztrák kancellárt, Justin Trudeau kanardani és Christoper Luxon ausztrál miniszterelnököket konkrétan megelőzi.

Von der Leyen bruttó éves fizetése 346 ezer dollárnak megfelelő euró, de ez nem tartalmazza az extra juttatásokat, az átalánykiadások átfizetését, amelynek az EU-ban nagy hagyományai vannak.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a koronavírusjárvány, majd az energiaválság miatt meglódult európai infláció miatt a brüsszeli bürokraták bő 8 százalékos emelést hagytak maguknak jóvá 2022-ben, inflációs kiigazítás címén.

Ez azt jelentette, hogy von der Leyen havonta 2500 euróval vihetett haza többen annak az inflációs válságnak köszönhetően, amelynek kirobbanásáért az ő döntései is nagyban felelősek voltak. Ma von der Leyen havi bruttó fizetése megközelíti a 30 ezer eurót, de mint fentebb jeleztük, ez nem tartalmazza a rengeteg juttatást, amiben a bizottság elnökeként a közpénzek terhére részesül.

Hírdetés

Egyébként Joe Biden amerikai elnök csak a negyedik a listán, még csak nem dobogós, évi (hivatalos) 400 ezer dolláros fizetésével.

Miközben a lakosságot önmegszorításra köteleznék, a brüsszeli hivatalnokok saját fizetésüket több ezer euróval emelik meg

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »