Vizsgáznak a pedagógusok

Vizsgáznak a pedagógusok

A vizsgára benyújtott dossziék ellenőrzése, valamint az óralátogatások/gyakorlati próbák után a több mint félezer háromszéki beiratkozott pedagógusból 467-en jogosultak részt venni a mai írásbelin, amelyet két sepsiszentgyörgyi központban, a Mikes Kelemen Elmélet Líceumban és a Székely Mikó Kollégiumban tartanak.

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által közzétett összesítés szerint a háromszéki bölcsődék, óvodák és iskolák százharmincöt végleges állást, kétszázhuszonnyolc helyettesítőit és négyszáz teljes katedrának megfelelő több mint másfél ezer töredékállást hirdettek meg. A legtöbb végleges állást a román tanítók (harminc hely) és a magyar bölcsődei nevelők (huszonöt hely) számára kínálják, matematikából nyolc, informatikából hat, fizikából öt olyan tanárt keresnek, aki rendelkezik a címzetesi katedra elfoglalására jogosító feltételekkel. A pedagógusi vizsga minden próbáján el kell érnie a hetest annak, aki végleges állásra pályázik, a helyettesítéshez legalább ötössel kell végezni.

A kétszázhuszonnyolc teljes helyettesítői állásból százhatvannyolcat városon, hatvanat falun kínálnak, a négyszáz teljes normát kitevő, összesen 1572 töredék­állást többnyire úgy töltik be, hogy egy adott pedagógusnak két-három iskolából gyűl össze a kötelező heti óraszám.

Hírdetés

A 467 ma vizsgázó pedagógusból 73-an idén végezték középfokú, technikumi vagy felsőfokú tanulmányaikat, akiknek kötelezően rendelkezniük kell pszichopedagógiai felkészültséggel, amit igazolniuk is kell. Legtöbben magyar óvónői és tanítói állásra pályáznak (negyvenkilencen, illetve negyvenöten), feleennyien a román tagozaton, de testnevelésből, angolból, speciális pedagógiából, bölcsődei nevelőből is húsz fölötti a jelentkezők száma.

A ma 9 órakor kezdődő írásbeli vizsgára legkésőbb 8 óráig lehet bemenni a kijelölt tantermekbe, akit csalás vagy csalási kísérlet miatt kizárnak, nem vehet részt a 2024/2025-ös tanévre vonatkozó katedraelosztáson. A Mikes Kelemen Elméleti Líceumban berendezett vizsgáztatóközpontba várják a magyar és román bölcsődei nevelőket, óvónőket, tanítókat, az idegen nyelveket oktató pedagógusokat, a történelem-, kisebbségi történelem és a kisebbségek hagyományai, földrajz-, biológia-, kinetoterápia- és vallástanárokat, a Székely Mikó Kollégiumban vizsgáznak a más szakosok.

Az előzetes vizsgajegyeket július 23-án teszik közzé, aznap délután és másnap lehet benyújtani az óvásokat, a végleges eredményeket július 31-én hirdetik ki.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »