Neue Zürcher Zeitung: Orbán az európai szélsőjobb körülrajongott csillaga

A svájci lap kelet-európai tudósítója elmagyarázza, hogyan jutott el Orbán addig, hogy Patrióták Európáért nevű új EP-frakcióját Putyinisták Európáért néven emlegetik.

Miközben a magyar kormányfő Putyinnak és Trumpnak udvarol, az EU-ban már arról megy a vita, hogy le kell váltani soros elnökként – áll a jelentésben, amelyet Paul Flückiger küldött Varsóból. Úgy látja, hogy a politikus három lépcsőben juttatta el az Uniót eddig pontig: először létrehozta a harmadik. legnagyobb európai parlamenti frakciót. Utána a földrész legvitatottabb miniszterelnökeként pont ő vette át a soros elnöki teendőket, végül pedig belevágott az önhatalmúlag meghirdetett „békemisszióba”.

Eddig ez utóbbi a csúcspont, olyan, mintha a középső ujját mutatná fel brüsszeli bírálóinak.

A februári európai rendkívüli csúcsértekezletre megint csak fekete bárányként utazott, ahol is a korrupció kontinentális bajnokaként, illetve notórius bajkeverőként felelősségre akarták vonni. A többieknek ugyanis elegük lett abból, hogy a szemük előtt tűnjenek el európai milliók a nepotista rendszerben, illetve hogy blokkolja az Ukrajnának szánt segélycsomagokat.

A legrosszabb azonban az volt neki, hogy pofont kapott a múlt hónapban az EP-választáson: a Fidesz 14 év óta a legrosszabb eredményt érte el. Orbán azonban nem Orbán volna, ha nem próbálta volna meg előnyére fordítani a hátrányt.

Hírdetés

Megalapította a saját szélsőjobbos pártcsaládját (ez a svájci lap szerzőjének nehezen komolyan vehető definíciója – a szerk.). Ő maga pedig a jobbszél vezéreként harcol az állítólag tervezett európai központi állam, a zöld megállapodás és az illegális migráció ellen. Közben soros elnök lett, pedig Strasbourg már jó egy éve határozatban kérdőjelezte meg, hogy jobboldali-populistaként képes lesz-e elfogadható módon betölteni a funkciót.

Éppen ő, az európai szélsőjobb körülrajongott csillaga, aki Magyarországon felszámolta a jogállamot és a sajtószabadságot. Aki újabb és újabb trükkökkel elérte, hogy gyakorlatilag nem lehet leváltani. Aki zsarnoknak számít a földrészen.

A soros elnökség persze tisztán protokolláris, ám Orbán átértelmezte. Ezért megy a vita arról, hogy idő előtt el kellene venni tőle a megbízatást. Mert amint átvette a szerepkört, bekövetkezett az, amit von der Leyen valószínűleg a legrosszabb álmaiban sem gondolt volna. Megindította a „békeküldetést”.

Azt azonban közben mindenképpen elkerüli, hogy Oroszország az agresszor és egyetlen mondattal nem említi Ukrajna területi épségét sem (valójában már Washington sem hangsúlyozza túlságosan a "mindent vissza" elvet, avezetők kommunikációi alapján egyre inkább területvesztéssel számolnak – a szerk.). A Putyin-simogatás része, hogy egyetlen uniós vezetőként hirdeti: a szankciók, illetve a Kijevnek küldött katonai felszerelések csak feleslegesen elhúzzák a háborút. Ezért Orbánék Patrióták Európáért nevű új EP-frakcióját Putyinisták Európáért néven emlegetik.

Lengyelország közben már a jogi lehetőségeket kutatja, hogy megfosszák a Fideszt az elnökségtől. A békekezdeményezést egyedül az oroszbarát szlovák kormányfő, Robert Fico dicséri. De Mar-a-Lagóban is tárt karokkal fogadják, és az imádat kölcsönös, hiszen a jobboldali amerikaiak a csillaguknak tekintik. Nem véletlenül választotta az elnökség mottójának, hogy Tegyük Újra Naggyá Európát – mutat rá a Neue Zürcher Zeitung hírmagyarázata.

(hvg360)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »