Erdogan kibékülne Assaddal

Erdogan kibékülne Assaddal

2024. 07. 09.

Törökország „bármikor” meghívást küld Bashar Al-Assad szíriai elnöknek a két szomszéd közötti kapcsolatok helyreállítását célzó esetleges tárgyalásokra – közölte vasárnap Tayyip Erdogan török elnök – számol be a Reuters.com.

„Kiterjesztjük meghívásunkat, ezzel szeretnénk a török–szíriai kapcsolatokat a múltbeli szintre visszaállítani. Meghívásunkat bármikor meghosszabbíthatjuk” – mondta Erdogan a török média által felolvasott elnökségi interjú szerint – olvasható a Reuters.com oldalán.

Törökország 2011-ben megszakította kapcsolatait Szíriával a szíriai háború kitörése után. Számos határon átnyúló katonai műveletet hajtott végre a nemzetbiztonságát fenyegető fegyveresek ellen, és „biztonsági övezetet” alakított ki Észak-Szíriában, ahol jelenleg török csapatok megszáló erőként vannak jelen.

A Berlinből hazafelé tartó repülőútján újságíróknak nyilatkozva azt is mondta, hogy Ankara viszonozni fog minden pozitív lépést Damaszkusz részéről, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az iraki miniszterelnök hozzájárulhat a kapcsolatfelvétel megkönnyítéséhez.

Hírdetés

„Mostanra eljutottunk egy olyan pontra, hogy ha Bashar A-Assad tesz egy lépést a Törökországgal való kapcsolatok javítása felé, akkor mi is ezt a megközelítést mutatjuk felé” – mondta Erdogan.

„Putyin és az iraki miniszterelnök megközelítése szerint a tárgyalások Törökországban lesznek. Mindenhol közvetítésről beszélünk, miért ne beszélnénk a szomszédunkkal is?” – idézte a török elnökség.

Júniusban nem zárta ki egy esetleges találkozó lehetőségét a kapcsolatok újjáélesztése érdekében.

Szíriai tisztviselők azonban ismételten kijelentették, hogy a kapcsolatok normalizálódása csak azután következhet be, hogy Törökország beleegyezik, hogy több ezer katonát kivon az iszlamisták által ellenőrzött északnyugati területekről.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »