Fogolycseréről tárgyal a tálib kormány Washingtonnal

Fogolycseréről tárgyal a tálib kormány Washingtonnal

2024. 07. 03.

Afganisztánban fogva tartott két amerikai állampolgár és a guantánamói amerikai börtönben fogva tartott afgánok cseréjéről tárgyalt Washingtonnal a tálib kormány – közölte szerdán a tálib hatóságok szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid nem nevezte meg az amerikai foglyokat.

„El kell érnünk honfitársaink szabadon engedését cserébe az amerikai állampolgárokért, akik fontosak az Egyesült Államok számára ugyanúgy, ahogy minden afgán fontos a mi számunkra” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy a felek a napokban ismét tárgyaltak Katarban egy nemzetközi konferencián. Az ENSZ, a tálib hatóságok és a külföldi országok afganisztáni különmegbízottainak részvételével megtartott tanácskozás hétfőn ért véget.

A tálibok tavaly szeptemberben őrizetbe vették az International Assistance Mission (IAM) nevű, genfi székhelyű nemzetközi civilszervezet 18 alkalmazottját, köztük egy amerikai nőt.
Az IAM a legrégebb óta működő segélyszervezet Afganisztánban. Azzal vádolják őket, hogy keresztény hittérítő tevékenységet végeztek.

Hírdetés

Az ENSZ a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy Corbett élete feltehetőleg veszélyben van, és kérte a tálib hatóságokat, hogy „egészségi állapotának romlása miatt haladéktalanul részesítsék őt orvosi ellátásban”.

A hatalomba történt 2021. augusztusi visszatérésük után a tálibok számos külföldit vettek őrizetbe. Számos ország – közöttük az Egyesült Államok – az indokolatlan fogva tartások, az erőszak és az emberrablás veszélye miatt nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Afganisztánba utazzanak.

A kubai területen lévő, guantánamói amerikai támaszponton létesített, szigorúan őrzött börtönben legkevesebb egy afgánt tartanak fogva, Muhammad Rahimot, akinek szabadon bocsátását tavaly novemberben kérte a családja.

Februárban két olyan afgán foglyot szállítottak haza, akit az amerikaiak 2004-ben zártak be Guantánamón, majd 2017-ben átszállították őket Ománba.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »