Megérkeztek a várva várt módosítások az Otthonfelújítási Támogatásban

Megérkeztek a várva várt módosítások az Otthonfelújítási Támogatásban

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Jelentős változások történtek a nemrég meghirdetett és várhatóan 2024. július 1-jén induló Otthonfelújítási Támogatás pályázati rendszerében, amelyek számos új lehetőséget kínálnak a lakástulajdonosok számára. Nézzük meg, milyen újdonságokkal kell számolni, és hogyan lehet ezeket kihasználni!

Van idő bejelentkezni a lakcímre

Az egyik legfontosabb változás, hogy módosították a helyben lakás kritériumát. Most már nem május 1. előtti lakcímkártyával kell igazolni az ingatlan lakáscélú használatát, hanem július 1. előtti lakcímkártyával. Ez azt jelenti, hogy még van idő bejelentkezni az érintett ingatlanba, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a támogatás igénybevételénél.

Most vásárolt ingatlanra is érvényes

További fontos változás, hogy július 1. előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanra is szerezhető támogatás. Ez különösen kedvező azok számára, akik mostanában vásároltak új ingatlant és tervezik annak felújítását.

Szakértő is igazolhatja a ház építési évét

Mivel az ingatlan építésének évét gyakran nem lehet tulajdoni lappal, vagy használatba vételi engedéllyel igazolni, ezért ezek hiányában a hatóságok elfogadják az energetikai szakértő véleményét a ház építésének idejéről. Ez megkönnyíti a régebbi építésű ingatlanok tulajdonosai számára a támogatás igénybevételét.

Átépített és kibővített ingatlanra is érvényes

A kormányzat alaposan kiterjesztette a potenciális igénybe vevők körét azzal, hogy támogathatónak minősítette azokat az épületeket is, amelyeket építésük óta átépítettek vagy bővítettek. Ezáltal több ingatlan válik jogosulttá a támogatásra.

Hőszivattyú telepítésre is lehet használni

Az új kiírás szerint nemcsak a gázkazánok cseréje támogatható, hanem a hőszivattyú telepítése is. Fontos azonban, hogy ezek a beruházások csak önmagukban nem támogathatók; a támogatásra pályázónak valamilyen más energiahatékonyságot javító szigetelési munkát is vállalnia kell. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik nagyobb mértékű korszerűsítést terveznek.

Kőzetgyapot szigetelés, tetőtéri ablak és fa nyílászáró is lehet

Hírdetés

A támogatás kiterjed a homlokzati hőszigetelés esetében a kőzetgyapotra, a tetőtéri ablakokra, valamint a fából készült homlokzati nyílászárókra is. Ezek az új lehetőségek szélesebb körű felújításokat tesznek lehetővé.

Minősített kivitelezők előleget hívhatnak le

A kormányzat a kivitelezőket is minősíteni fogja pénzügyi megbízhatóság alapján. Bár szerződni nemcsak az ÉMI honlapján regisztrált kivitelezőkkel lehet majd, de ők előnyt élveznek a támogatáshoz kapcsolódó előleg lehívásakor. A regisztrált kivitelezők a támogatási összeg 75 százalékát hívhatják le előlegként, míg a nem regisztrált kivitelezők esetében erre nincs lehetőség.

A minősített kivitelezőket az ÉMI weboldalán lehet majd tervek szerint elérni 2024. június 26-át követően.

Kulcstermékek bevezetése

Új elemként jelent meg a támogatási felhívásban a „kulcstermék” kifejezés. Ezek olyan anyagok, amelyek környezeti besorolása kedvezőbb, mint a nagyobb szállítási távolsággal beszerezhető versenytársaké. Ez értelemszerűen kedvezni fog a hazai gyártású, vagy a határainkhoz közel gyártott termékeknek, és felhasználásuk elszámolható a támogatás keretében.

Energetikai tanúsítók díjának maximalizálása

Az energetikai tanúsítók kezébe kerül az épületek életkorának megállapítása, és összességében 120 ezer forintra emeli a munkájuk után elszámolható összeget. Ez tartalmaz két személyes helyszíni auditot és egy tervezett energetikai számítást is.

Megnövelt futamidő és takarékpénztári beszámítás

A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett. Emellett a lakástakarékpénztári megtakarítás beszámíthatóvá vált a saját forrásba, ami kedvezőbb feltételeket biztosít a támogatás igénybevételéhez.

Kedvezőbb jövedelemszámítás

A vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja kedvezően módosult. A jövedelmi szint meghatározásánál figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is.

Szeretnél részt venni a pályázatban?

A Mapei-jel együttműködő tanácsadó partnerek a teljeskörű ügyintézésben, energetikusaink pedig a tanúsítványok kiállításában is a segítségedre lehetnek a pályázat előkészítése során. 

Kérj segítséget tőlük, és ne halogasd sokáig, mert a pályázat keretösszege véges!

Az új szabályozások és támogatási lehetőségek számos új ajtót nyitnak meg a magyar lakástulajdonosok számára, hogy most kedvező feltételekkel élhessenek az energetikai felújítási pályázattal. Érdemes alaposan átgondolni és kihasználni ezeket a lehetőségeket, hogy otthonunk még kényelmesebb és energiahatékonyabb lehessen!

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »