A parlament az RTVS átalakításáról tárgyal, a közmédia munkatársai tiltakozást szerveznek

A parlament az RTVS átalakításáról tárgyal, a közmédia munkatársai tiltakozást szerveznek

A parlament az RTVS átalakításáról tárgyal, a közmédia munkatársai tiltakozást szerveznek Czímer Gábor2024. 06. 20., cs – 13:17 Pozsony |

A parlament csütörtökön tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely kormányzati ellenőrzés alá vonná a szlovák közmédiát (RTVS). A felszólalások időtartamát a koalíció korlátozta, koraeste várhatóan jóváhagyják a jogszabály-módosítást. Az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordulhat. A köztévé és közrádió munkatársai tiltakozó megmozdulást szerveznek.

Az SNS-es képviselők által benyújtott törvénymódosítási javaslat lényegében azt a célt szolgálja, hogy a közmédia jelenlegi vezetését menesszék, az új vezérigazgatót pedig a kulturális minisztérium és a kormánykoalíció delegáltjaiból álló közmédia tanács válassza ki. A tanács le is válthatja az igazgatót. Az indítvány szerint egy etikai bizottságot is létrehoznak, amely az újságírók, szerkesztők, riporterek stb. munkáját vizsálja majd. Ennek a testületnek a tagjait az említett tanács elnöke nevezi ki. Így az intézmény által sugárzott tartalomnak a kormány érdekei mentén való ellenőrzésére is lehetőség nyílik. Ezzel együtt a közmédiát Szlovák Rádió és Televízióról (RTVS) Szlovák Televízió és Rádióra neveznék át.

Hírdetés

Csütörtökön a koalíció 12 órában korlátozta a törvénymódosítás második olvasatának parlamenti vitáját, szerintük ugyanis a témában már minden, ami fontos, elhangzott. Májusban, amikor a javaslatot első olvasatban tárgyalták, szintén korlátozták a parlamenti vitát. A javaslatot prezentáló Roman Michelko SNS-es képviselő szerint most a második olvasatban ugyan lesznek még apróbb módosítások, de ezek csak technikai jellegűek. A kulturális miniszter, az SNS által jelölt Martina Šimkovičová szerint az indítvány megfelel a nemzetközi standardoknak. Dušan Jarjabek, Smeres parlamenti képviselő ugyancsak úgy véli, a módosítás rendben van.

Az ellenzék ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az indítványt és azt is, ahogy a koalíció azt a parlamentben át akarja vinni. Jozef Hajko (KDH) úgy nyilatkozott, az indítvány javíthatatlan. A szintén ellenzéki Progresszív Szlovákia képviselője, Zora Jaurová, aki a törvényhozás kulturális bizottságának alelnöke arról beszélt, már keresik a jogi lehetőségét, milyen formában fogalmazzák meg a törvénnyel kapcsolatos alkotmányos panaszukat, amellyel azt az Alkotmánybíróság elé utalják. Mária Kolíková (SaS) a parlamenti vita 12 órában való korlátozását bírálta és szintén arra utalt, a jogszabályt az Alkotmánybíróság elé küldhetik.

A közmédia alkalmazottai csütörtök délutánra sztrájkot és tiltakozó megmozdulást hirdettek, a műsorszolgáltatást ugyanakkor nem fogják korlátozni. A megmozdulás keretében délután fél háromkor a Szlovák Rádió pozsonyi épületétől indulva a parlament épületéig sétálnak. A törvényhozás előtt többen felszólalnak. Információnk szerint a közmédia magyar adásának, a Pátria rádiónak a munkatársa is a felszólalók között lesz. A parlamenti szavazás várhatóan 17 órakor kezdődik. 

Az alkalmazottak a megmozdulás Facebook-eseményénél azt írják, a kulturális minisztérium és a jogszabályváltozás mellett kiálló koalíciós parlamenti képviselők egyszerűen ignorálták a sztrájkbizottságuknak a szakmai párbeszédre való felhívását, illetve azon követelésüket, hogy a törvénymódosítási-javaslatot vonják vissza. Arról is beszámolnak, hogy június 18-án az ügyben az ellenzéki képviselők indíványára rendkívüli ülést tartott a parlament mediális bizottsága, amelyen azonban a kormánypárti tagok nem vettek részt, holott a törvényhozás épületében tartózkodtak. „Ha a törvényt jóváhagyják, az az RTVS fekete napja lesz” – írják a közmédia alkalmazottai. Az RTVS munkatársai egy videót is készítettek, amelyben tiltakozásuk kifejezéseképpen fekete ruhában és leragasztott szájjal láthatóak. A videóban a törvénymódosítással kapcsolatos kifogásaikat sorolják.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »