Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében

Nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében, mindössze azt a tényt állapítottam meg, hogy nem vette át az európai parlamenti szavazólapot a választáson – közölte lapunkkal Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő az EMNT elnökével támadt vitája kapcsán.

Mint megírtuk, Tőkés László szokatlannak és megengedhetetlennek nevezte lapunknak nyilatkozva, hogy bárki is a nyilvánosság előtt számonkérjen egy választópolgárt azért, hogy hol és miként élt törvény biztosította szavazati jogával. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke ezzel Csoma Botond kijelentésére reagált, miután az RMDSZ szóvivője – megismételve a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) múlt heti budapesti ülésén tett megállapítását – a Krónikának elmondta: tudomására jutott, hogy Tőkés László a június 9-ei választáson nagyváradi szavazókörzetében az öt szavazólap közül nem vette át az EP-jelölteket sorjázó íveket.

„Esetemben ez annál is súlyosabb vétség, mivel Csoma Botond parlamenti képviselő a nemzeti egységünkre káros pártpolitikai konfliktus gerjesztésére alkalmas információként tette közzé egy állítólagos »szavazóbiztostól« származó értesülését” – állapította meg Tőkés László, emlékeztetve, hogy az RMDSZ Kolozs megyei képviselője tagja a román parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának. Csoma Botond kedden reagálni kívánt Tőkés László lapunkban közzétett válaszára. Az RMDSZ képviselője „álságosnak” nevezte, hogy az EMNT elnökének szavazásával kapcsolatos információt a SRI-bizottságtól tudná, a testületnek ugyanis szerinte nincs ilyen hatásköre. A politikus megismételte: az RMDSZ urnabiztosától tudja, hogy Tőkés nem vette át az EP-szavazólapot.

Hírdetés

„Én nem vontam felelősségre a Püspök urat, mindössze abban a kontextusban mondtam el a véleményemet, hogy a KMKF-ülésen Tőkés László azt mondta: ő is és az EMSZ is mindent megtett, hogy az összmagyar erdélyi EP-lista elérje az 5 százalékos küszöböt. Márpedig hogyan lehet azt állítani, hogy teljesítették a vállalásukat annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság sikeres legyen, és az összmagyar EP-lista elérje az 5 százalékot, amikor a Püspök úr az EMSZ szellemi vezetőjeként nem vette át az EP-szavazólapot?” – tette fel a kérdést Csoma.

Az RMDSZ szóvivője úgy véli, nem sértette meg a szavazás titkosságát, mert nem arról beszélt, hogy kire szavazott Tőkés László, hanem tényszerűleg közölte, hogy nem vett át egy szavazócédulát Nagyváradon. A szövetség szóvivője hozzátette, kijelentéseit a KMKF zárt ülésén tette, és mindezeket nem állt szándékában a nyilvánosság elé tárni, azután nyilatkozott a témában a Krónika megkeresésére, hogy Tőkés László nyilatkozatot bocsátott ki az ülés kapcsán. „Szerintem a magyar összefogás ellen az gerjesztett hangulatot, hogy az EMSZ sok helyen azért kampányolt, hogy az erdélyi magyarság ne érje el 5 százalékot az európai parlamenti választáson” – közölte az RMDSZ parlamenti képviselője. Ezzel Tőkés László ama kijelentésére reagált, miszerint Csoma Botond parlamenti képviselő „a nemzeti egységünkre káros pártpolitikai konfliktus gerjesztésére alkalmas információként tette közzé egy állítólagos »szavazóbiztostól« származó értesülését”.

Forrás: Krónika Online

The post Csoma Botond: nem sértettem meg a szavazás titkosságát Tőkés László esetében appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »