A NATO állítólag korridorokat épít egy Oroszországgal vívott háborúra készülve

A NATO állítólag korridorokat épít egy Oroszországgal vívott háborúra készülve

Brit újságírók oknyomozása szerint az Észak-atlanti Szövetség már szárazföldi haderőkorridorok kialakításán dolgozik arra az esetre, ha kiterjedt konfliktus alakulna ki a NATO és Oroszország között. A cikk az elmúlt napokban tapasztalt eszkaláció után jelent meg.

A korridorok olyan folyosók lennének, amelyeken keresztül háború esetén az amerikaiak katonákat és harceszközöket tudnának eljuttatni a frontra. (Tény, hogy az amerikaiak által nyújtott biztonsági garanciák egyik nagy dilemmája, hogy a szövetséges országok mindegyikét megvédeni egy invázióval szemben a logisztikai korlátok miatt igencsak nehéz, és nem biztos, hogy kezdeti területvesztés nélkül megoldható lenne. Ez nem egy új stratégiai kérdés, hanem régi: részben az atombomba és a nukleáris elrettentés is azért alakult ki, mert az USA hagyományos haderővel nem tudta garantálni, hogy a szovjetek nem foglalják el egész Európát – a szerk.)

A The Telegraph értesülései szerint egyes folyosók már kiépültek, mások építése folyamatban van.

Az egyik folyósó például Rotterdamból indulna – az amerikai katonák először ide érkeznének be, majd innen vonattal és közúton szállítanák őket Németországon és Lengyelországon keresztül a frontra.

Hírdetés

A brit sajtó szerint azonban más kikötőkre is kiterjesztenék a korridorokat, arra az esetre, ha például Hollandiát tűz alá vennék az oroszok távolsági fegyverei. A tervek között állítólag olasz, görög és török kikötők szerepelnek.

Az olasz kikötőbe beérkező amerikai katonákat például Szlovénián és Horvátországon keresztül szállítanák Magyarországra. A bolgár és török kikötőkből Bulgárián keresztül mennének a katonák Romániába és más kelet-közép-európai országokba. 

Szintén vannak tervek a Balkánon és Skandinávián keresztüli szállításokra – ez utóbbi esetében nagy szerep jut a NATO-hoz frissen csatlakozott finn és svéd kikötőknek. 

Szlovákiát a tervek külön nem említik.

Körkép.sk, standard.sk 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »