Zuckerbergék bekeményítenek az izraeli népirtást bírálókkal szemben

Zuckerbergék bekeményítenek az izraeli népirtást bírálókkal szemben

A Meta (Facebook) szerint Gázai övezetben jelenleg is zajló cionista népirtás eredményeként a közösségi médiában megsokasodtak a zsidók, illetve a izraeliek iránti gyűlöletkeltő bejegyzések. A Meta ezért megfontolja a gyűlöletkeltő kifejezések behelyettesítőiként használt szavak, mint például a „cionista” vagy „cionizmus” szó használatának fokozottabb ellenőrzését, illetve tiltását. Közben a Meta irányítói nem válaszolnak arra a palesztin követelésre, hogy akadályozza meg a palesztinokat dehumanizáló, a népirtásra vonatkozó kijelentések, bejegyzések megosztását – írja a The Washington Post.

A Meta (korábbi nevén: Facebook) közösségi hálózat vezérkara az fontolgatja, hogy mostantól még határozottabban ellenőrzik a „cionista” szót is tartalmazó bejegyzéseket. A zsidók irányította és tulajdonolta Meta szerint a Gázai övezetben jelenleg is zajló izraeli-palesztin háború (helyesebben: népirtó hadjárat – H. J.) az antiszemita bejegyzések egész hullámát eredményezte. Az óriáscég néhány civil társadalmi közösség megkeresésére válaszolva kijelentette: a gyűlöletbeszéd tilalmának érvényre juttatása érdekében a Meta megfontolja azon kifejezések használatának tiltását, amelyek a zsidók vagy az izraeliek iránti gyűlöletkeltő kifejezések behelyettesítőjeként jelennek meg a közösségi oldalon.

Megszólalt az ügyben Jonathan Greenblath, a Rágalmazás-elleni Liga (ADL) vezérigazgatója is, aki elmondta: nem konzultáltak a Meta vezetésével a „cionista” kifejezést tartalmazó bejegyzések esetleges törléséről, de azt alátámaszthatja, hogy a „cionista” kifejezést például a megrögzött anticionisták vagy a fehér nacionalisták gyakran a „zsidó” szó pejoratív szinonimájaként használják. Greenblath szerint a Hamász október 7-i támadása, majd azt követően Izraelnek a Gázai övezet elleni hadjárata következtében fokozódik az antiszemitizmus a közösségi média felületein. Így például a Meta Fb-oldalán sokasodnak az olyan antiszemita bejegyzések, amelyekben nemcsak pejoratív, hanem antiszemita, fenyegető és szégyenletes módon említik a „cionizmus” vagy a „cionista” szavakat – állítja Greenblath.

A The Washington Post megjegyzi: a Meta fentebb említett, tervezett lépése valószínűleg rokonszenves lesz azon zsidó csoportoknak, akik Zuckerbergéket régóta azzal vádolják, hogy a cég kesztyűs kézzel bánik az antiszemita bejegyzőkkel. Eközben a palesztin ügyet támogatók attól tartanak, hogy a Meta lépése lehetetlenné teszi, elfojtja az izraeli kormányt, illetve az izraeli hadsereg humanitárius katasztrófával járó háborúját jogosan bíráló véleményeket.

Hírdetés

A Meta vezérkara fontosnak tartotta, hogy a fentebb említett, tervezett cenzúrázó lépéséről tájékoztassa Nadím Násefet, a haifai székhelyű 7amleh – Arab Központ a Közösségi Média Fejlesztéséért ügyvezető igazgatóját. Nadím Násef a többi között ezt válaszolta a Meta megkeresésére:

A cionizmus kifejezés egy ideológiát, s nem pedig népfajt jelöl. Véleményem szerint ezzel a lépéssel fennállhat a veszélye annak, hogy eltávolíthatnak sok Izraelt és a cionizmust bíráló tartalmat, amely egyébként a legitim politikai vita részét képezi.

Nadím Násef ezt is elmondta:

A 7amleh digitális jogokat védő aktivistái felszólították a Metát és más cégeket, igyekezzenek megakadályozni a Facebook és az Instagram felhasználóit abban, hogy a palesztinokat dehumanizáló, a népirtásra vonatkozó kijelentéseket osszanak meg. Miután a Hágai Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, tegyen meg mindent a civilek gyilkolásának megakadályozása érdekében, arra számítottunk, hogy a Meta megkeres bennünket, és azt mondja: igen, a palesztinok védelmében javítani kell a weboldalunkon. Csakhogy erre a megkeresésre nem került sor, s a Meta most tervezett lépése viszont azzal fenyeget, hogy még inkább elhallgattatja a palesztinok hangját.

Marva Fatafta, Berlinben élő palesztin politikai elemző, az Access Now (Hozzáférés Most) digitális jogokkal foglalkozó csoport politikai és érdekvédelmi igazgatója a Meta tervezett cenzúrázó lépésével kapcsolatban kijelentette:

Egy politikai ideológia (a cionizmus – H. J.) védelme veszélyes precedenst teremt az online szólásszabadságra nézve. A cionizmus jogos bírálatának és a palástolt antiszemita támadások megkülönböztetéséhez olyan árnyalatokra lenne szükség, amelyeket a Meta algoritmusai és a tartalom túlságosan leterhelt ellenőrei nem képesek elvégezni.

Peace Corp Volunteer álnéven a The Washington Post cikke alá az egyik kommentelő ezt a bejegyzést írta:

A cionizmus egy vallási mozgalom (igen, vallási cionizmus is van, de lényegesebb a Herzl Tivadar nevéhez köthető politikai cionizmus – H. J.) Akkor, ha azt mondjuk valakiről, hogy cionista, az már antiszemitizmus. S ha pedig azt mondjuk, hogy katolikus, az keresztényellenesség. A lényeg az, hogy Zuckerberg milliárdos, mikor „áll ki” a népirtás ellen a világ minden kultúrája érdekében? Mellesleg, palesztin keresztények is vannak.

H. J. – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »