LEGO-Matek a debreceni Szent Efrém iskolában

LEGO-Matek a debreceni Szent Efrém iskolában

A gyerekek és a szülők nagy örömére a jövő évben már a Szent Efrém Görögkatolikus Óvodában is használni fogják a módszert a pedagógusok.

A görögkatolikus intézmény pedagógusai egy remek továbbképzésen vehettek részt korábban, így a LEGO-Matek alkalmazása már a tanórákon is megjelenik. Vas Péter intézményvezető és Szabó József, a Nyíregyházi Egyetem LEGO® Education and Innovation Studio szakmai vezetője és trénere tájékoztatta a szülőket a legózás új lehetőségéről.

Alsó tagozatban a játékos, élményalapú tanulás a fő cél, ehhez kiváló eszköz a Lego-Matek. Ennek eszközei a LEGO® Education által fejlesztett MoreToMath, matematika oktatására kifejlesztett készlet, valamint a virtuális térbeli alkotást biztosító – akár interaktív táblán is használható –, Math Builder alkalmazások. Egy komplett oktatási rendszer az óvodák és iskolák számára, amelyet a „játékon, mint alkotó tevékenységen keresztül történő tanulás” elvét követve fejlesztettek ki. Széles körű szakmai támogatással rendelkezik és olyan tananyagokkal, amelyek összhangban vannak a tantervekkel. Akár egy óvodában, általános iskolában vagy középiskolában foglalkozunk fejlesztéssel, a LEGO® Education STEAM megoldásai segítséget nyújtanak valódi projekteken keresztül történő fejlesztéshez. Ennek köszönhetően a jövőben még izgalmasabb matek órákon vehetnek részt a gyerekek.

Január 18-án a beiskolázási program részeként ismerkedhettek meg a LEGO-Matek programmal a gyerekek, sőt, még a szülők is kipróbálhatták magukat, vannak-e olyan ügyesek és gyorsak, mint a gyerekek. Emellett népi játékokat játszottak a nagycsoportos ovisok, énekeltek, mondókáztak, táncoltak a pedagósusok irányításával, sőt: mindenki egy kis ajándék LEGO kulcstartóval térhetett haza.

Hírdetés

A HD Matek 1–4. programot 6–8 éves tanulók tanárainak tervezték, matematika tananyagra építve. Ez a módszer és eszköz játékos módon, de hatékonyan fejleszti a matematikán keresztül a tanulók problémamegoldó képességét, szókincsét, olvasási készségét, gondolkodását, hallás utáni megértését és beszédkészségét. Ez egy azonnal használható oktatási segédanyag, amely a matematikai alapkészségek és problémamegoldó gondolkodás oktatásához nyújt segítséget. Az oktatási eszköz a tanulót tapasztalati úton vezeti és az így nyert tudást elmélyíti az olyan matematikai kompetenciákban, mint a megszerzett tudás alkalmazása, az egyéni és csoportos problémamegoldás, érvelés, kitartás, precizitás. Az ismerős LEGO elemeket felhasználva a tanulók valós tapasztalati megértéshez jutnak, így magabiztosan, motiváltan gondolkodnak, írnak és beszélnek a matematikában.

A tanulók a következőre modellezhetnek megoldásokat: 
szöveges feladatok;
számokhoz kapcsolódó műveletek;
formák kialakítása és felosztása;
adatok mérése és ábrázolása;
helyi értékek fogalmának megértése;
kompetencia megszerzése minden matematikai probléma megoldásához.

A gyerekek és a szülők nagy örömére a jövő évben már a Szent Efrém Görögkatolikus Óvodában is használni fogják a módszert a pedagógusok.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »