Szász miniszterelnök: Ukrajnának „ideiglenesen” le kellene mondania bizonyos területeiről

Szász miniszterelnök: Ukrajnának „ideiglenesen” le kellene mondania bizonyos területeiről

Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer szerint az ukrán kormánynak „ideiglenesen” át kellene engednie bizonyos területeit, hogy ezzel tűzszünetet biztosítson az orosz-ukrán háborúban – írja a Spiegel nyomán a Mandiner. Azt mondta: ezzel ugyan ezek a területek "nem válnának automatikusan Oroszország részévé, de itt az ideje valami megoldást találni”.

Kretschmer éles kritikával illette a német kormány külpolitikáját is.

Sajnos a német szövetségi kormány állása ez: "Nem akarunk tárgyalni, csak fegyvert szállítani." Az amerikaiak már előrébb járnak: rájöttek, hogy a háborút így nem lehet megnyerni.

Kretschmer szerint ezzel szemben hajtűkanyart kell venni az Oroszországgal kapcsolatos politikában. „Az az elképzelés, hogy Oroszországot katonailag, politikailag, gazdaságilag meggyengítjük, a XIX. századra nyúlik vissza, és megalapozza a további konfliktusok kirobbanását” – figyelmeztetett.

Hírdetés

Nyikolenko válaszul orosz támadással riogatja a németeket

Nem váratott magára sokáig Kijev válasza. Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő azt írta:

Ha Ukrajna elfogadja az ideiglenes területvesztést, akkor az orosz csapatok közelebb kerülnek Németországhoz és különösen Szászországhoz. Putyin egyébként jól ismeri ezt a régiót abból az időből, amikor Drezda mellett szolgált. A területátadás minden bizonnyal nagyobb orosz agresszióhoz fog vezetni, ami kétségtelenül túl fog terjedni Ukrajnán.
Az európai béke Moszkva vereségében rejlik. Felszólítjuk a német politikust, hogy nézzen szembe az igazsággal: először Angela Merkel kancellár, majd Olaf Scholz kancellár tett hatalmas politikai erőfeszítéseket, hogy meggyőzze Putyint a háború leállításáról. Nem sikerült.

Nyikolenko Facebook-bejegyzésében kategorikusan kijelenti, hogy „semmilyen más engedmény sem fog” sikerre vezetni, mivel Putyin célja „Ukrajna elpusztítása és egész Európa destabilizálása”.

Ezután azt írja: „az egyetlen fordulat Németország Oroszországgal szembeni politikájában az lehet, ha még jobban támogatja Ukrajnát”.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »