Titokhordozók

Titokhordozók

Gérecz Imre OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Akik rendszeresen imádkozzák az Úrangyalát, azok számára ismerős advent negyedik vasárnapjának kezdő misekönyörgése. Nem véletlenül, hiszen ez a 8. század végén lejegyzett imádság eredetileg Urunk megtestesülésének hírüladása főünnepénél szerepelt (Sacramentarium Hadrianum, 142).

Ezekkel a szavakkal Krisztus első eljövetelére emlékezve kérjük az Urat, „hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük”, az ő érdemeiért, vagyis „kínszenvedése és keresztje által” az ő második eljövetelekor „a feltámadás dicsőségébe vitessünk”.

Ennek a vasárnapnak az olvasmányai közvetlenül az Úr születésére készítenek elő. Az olvasmányban Nátán prófétán keresztül az Úr megígéri Dávid házának örök fennmaradását, aminek megvalósulása a történelem pusztulással teli évszázadai során titokként váratott magára, amíg Jézus születésével be nem teljesedett. Erről olvasunk az angyali üdvözlet evangéliumában.

Hírdetés

A felajánló könyörgésben azt kérjük, „hogy ugyanaz a Szentlélek, aki a Boldogságos Szűz Mária méhét eltöltötte égi erejével”, az oltárra helyezett adományokat is megszentelje. Az áldozás utáni könyörgésben pedig azt, hogy mi, akik „magunkhoz vettük örök megváltásunk zálogát”, nagy odaadással készülhessünk Krisztus születésének megünneplésére.

Ősi szavakkal imádkozunk ezen a vasárnapon. A felajánló könyörgés 9. századi (Sacramentarium Bergomense, 84), az áldozás utáni könyörgés legalább ezernégyszáz éves szöveg (Sacramentarium Veronense, 741). Mindkét imádság azt az istenközelséget és a készület lelkületét kéri az eucharisztiát ünneplők számára, amiben Máriának Jézus fogantatásától kezdve része lett.

Keresztényként Máriához hasonlóan mi is titokhordozók vagyunk. Befogadtuk a hitet, az örök élet zálogát vesszük magunkhoz. Életünk adventi kalendáriumában még vannak ki nem nyitott ablakok. Nem tudjuk előre, mire kell még igent mondanunk, amíg célba nem érünk. De lelkünkben titokzatos módon növekszik az isteni élet, és amikor eljön az ideje, nyilvánvalóvá is válik.

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »