Kivételesen gazdag könyvhagyaték érkezett a Felvidékre

Kivételesen gazdag könyvhagyaték érkezett a Felvidékre

Az örökösök B. Kiss Tamás (1958–2016) Rónay György-díjas újságíró, költő, közgazda, sakkversenyző, versenybíró könyvhagyatékának jelentős részét a Felvidékre szerették volna eljuttatni. Bárdi Nándor, a budapesti Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársa közbenjárásával a könyvek a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületéhez kerültek.

Először a nemrégiben újraindult ágcsernyői községi könyvtárat keresték fel, de ők már időközben annyi adományt kaptak, hogy nem tudnak több könyvet befogadni, és inkább a kortárs művekre vagy gyermekirodalomra lenne szükségük. Ezután vették fel a kapcsolatot Radics Rudolf egyetemi adjunktuson keresztül az Eperjesi Egyetem Nemzeti Kisebbségek Nyelve és Kultúrája Központ Magyar Nyelv és Kultúra Intézettel, ahonnan előzetesen jelezték, hogy szívesen befogadnák a gyűjtemény egészét is. Ezzel párhuzamosan zajlottak a tárgyalások a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatónőjével, Voda Zsófiával is, aki szintén érdeklődését fejezte ki. Mivel magyar szakos hallgatóik mindig vannak, így az irodalomtörténeti kiadványoknak és egyéb magyar irodalmi műveknek is hasznát tudnák venni az intézményben.

Hírdetés

B. Kiss Tamás életében is több szállal kötődött a szlovákiai magyarsághoz. Filep Tamás Gusztáv, az elhunyt barátja, a Kisebbségkutató Intézet munkatársa így emlékezik vissza:

A könyvhagyaték nagyobb része már megérkezett az Eperjesi Egyetemre, a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumba pedig december folyamán jutnak el a kiadványok.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »