Az építkezést a tűzkárosultak folytatják (Kommandó)

Az építkezést a tűzkárosultak folytatják (Kommandó)

Kommandó község helyi tanácsa a pénteki soros ülésén döntött a román kormány által a nyár elején kiutalt 200 ezer lej célirányos támogatás felhasználási módjáról: azt a 2022. január 23-án pusztító tűzben leégett sorház újjáépítésének anyagköltségeire fordítják.

A tanács­ülés után Kocsis Béla polgármester és a képviselőtestület tagjai tájékoztatót tartottak, amelyen jelen voltak a tűzkárosult családok képviselői és a sorház újjáépítését vállaló Bicon Kft. vezetője, Bicsok Zoltán.

Opra-Béni János alpolgármester ismertette a jogi kereteket, amelyeket be kell tartani magánszemélyek közpénzből való támogatásakor, természeti csapások vagy tűzvész esetén. Mint mondta, a törvény nem teszi lehetővé a pénzbeli támogatást, sem az építkezés munkadíjának kifizetését, kizárólag építőanyaggal segíthetik a rászorulókat, azt is úgy, hogy az építőanyag megvásárlását közbeszerzéssel bonyolítják le. A törvény adta lehetőségek figyelembevételével a helyi tanács úgy döntött: minden tűzkárosult családnak 15 825 lej értékben cserepet és más olyan építőanyagot vásárol, amely szükséges az épület befödéséhez a tél beállta előtt. Az építőanyagot minden családnak jegyzőkönyv alapján adják át. (Az önkormányzat korábban 80 köbméter fával támogatta a károsultakat, hogy az épület tetőszerkezetét elkészíthessék.)

Hírdetés

A tűzvészt követően civil szervezetek, magánszemélyek, intézmények, testvértelepülések, jótékonysági alapítványok, háromszéki községek, RMDSZ-es politikusok adakoztak a bajba jutott családok megsegítésére. A pénzadományok egy része a Caritas e célra nyitott bankszámlájára érkezett, más része a kommandói református egyházhoz került, de gyorssegélyként a károsult családok is kaptak pénzt a kezükbe. Mint utólag kiderült, az adakozás nem volt eléggé átlátható, a tűzkárosultakban bizonytalanság merült fel azzal kapcsolatosan, hogy valójában mennyi pénz gyűlt össze a leégett sorház újjáépítésére. A bizonytalanságot az is fokozta, hogy lassan haladt az építkezés.

Bicsok Zoltán elmondta, hogy a műszaki terv szerint a sorház újjáépítésének összköltségére mintegy 1 200 000 lejt irányoztak elő, de időközben az építőanyag drágult. Az eddig elvégzett munkára 618 985 lejt számlázott ki a cég. Ezt az összeget meg is kapta, viszont van egy 54 735 lejes kifizetetlen számla a beöntött betonra, amit nem fizettek ki. Erről a cég lemond, vegyenek rá építőanyagot és fejezzék be az építkezést, hogy tudjanak beköltözni – jelentette ki az építőcég vezetője, aki visszavonul az építkezésből.

A továbbiakban az építkezést a sorház tulajdonosai­nak kell folytatniuk. Kocsis Béla polgármester felajánlotta, hogy amikor szükség lesz rá, az önkormányzat erőgépét rendelkezésükre tudják bocsátani, ugyanakkor a hivatalos papírok intézésében is segítenek. A polgármester felhívta a lakástulajdonosok figyelmét, hogy az építkezés során a tervrajzokat szigorúan be kell tartaniuk, hogy az épület átadásakor ne legyenek olyan gondok, amelyek lehetetlenné teszik a telekkönyvezést.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »