Hírsaláta

Hírsaláta

ISKOLÁK TÁMOGATÁS NÉLKÜL. „Kijavította” az oktatási minisztérium az országos helyreállítási terv (PNRR) Művelt Románia című fejezetének számos reformját – derül ki a kormány által az Európai Bizottságnak pénteken elküldött dokumentumból. A módosítások nyomán a tervből eltűnik több mint 1800 felszerelt számítógépterem, 330 olyan iskola, amelyet a korai iskolaelhagyás csökkentésére szánt program révén kellett volna felszerelni, és 10 százalékkal kevesebb iskola szerepel a felújítandók között.

A dokumentum szerint az országos helyreállítási tervben szereplő 3200 elektromos iskolai kisbusz felét kivették. Ehelyett majdnem tízezerrel több osztálytermet bútoroznak be, mint amennyi az eredeti tervezetben szerepelt. Az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó országos programban szereplő 2500 iskola helyett 2170 iskola maradt, és eredetileg legalább 5200 iskolát láttak volna el számítógépteremmel, de a listáról 1810 iskola kiesik. A szaktárca a módosítást azzal indokolta, hogy 2021 óta, amikor a tervet írták, az előírt felszerelések költségei 34,8 százalékkal emelkedtek. Az elektromos iskolai kisbuszok beszerzésére nem sikerült tartani az eredeti június 30-i határidőt, ezért a kormány újat kér, és azt remélik, jövő év végéig lebonyolítják a beszerzéseket. (Maszol)

Hírdetés

HÁRMAN LÉLEGEZTETŐGÉPEN. A crevediai autógáztöltő állomásnál augusztus 26-án történt robbanás összesen három sérültje szorul továbbra is gépi lélegeztetésre, mind a hármat külföldi egészségügyi intézményekben ápolják – tájékoztatott tegnap az egészségügyi minisztérium. A tárca szerint tíz közepesen súlyos vagy enyhe sérüléseket szenvedett pácienst három hazai kórházban látnak el. Hatan a bukaresti klinikai sürgősségi kórházban, ketten a Bagdasar Arseni Sürgősségi Kórházban, ketten a plasztikai sebészeti klinikán fekszenek. Eddig a robbanás 32 sérültje hagyhatta el a kórházakat (31-et hazai intézményekben, egyet az ausztriai Grazban ápoltak), öt áldozat meghalt. Külföldi egészségügyi intézményekben tizenkét sebesültet kezelnek. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »