Korszerű eszközök a tanintézeteknek (Sepsiszentgyörgy)

Korszerű eszközök a tanintézeteknek (Sepsiszentgyörgy)

Sepsiszentgyörgy önkormányzata több mint 22 millió lejes pályázati támogatást nyert el az európai uniós finanszírozású országos helyreállítási alapból (PNRR) a város iskoláinak és óvodáinak fejlesztésére, aláírták az erre vonatkozó szerződést is. A keretből új bútorzattal, tanfelszerelésekkel és digitális eszközökkel látják el a város minden oktatási intézményét. Antal Árpád polgármester szerint, noha a megvalósítási határidő 2026. augusztus 31., igyekeznek ennél sokkal rövidebb idő alatt elkészülni.

A tanintézetek között az óvodák és iskolák mellett szerepel a minisztériumi alárendeltségben működő Iskolás Sportklub és a Tanulók Háza is – derült ki a városházi tájékoztatóból. A finanszírozási szerződést július 26-án Bukarestben írta alá Antal Árpád polgármester és Ligia Deca oktatási miniszter.

Hírdetés

Antal Árpád szerint nagyon fontos programról van szó, lényeges beruházás lesz a gyermekek számára. A polgármester emlékeztetett: azt a célt tűzték ki, hogy a város összes tanintézményét korszerűsítik, és azon túl, hogy felújítják az oktatási épületeket, a város minden iskoláját és óvodáját új felszerelésekkel bővítik e lehetőség által.

Az elnyert támogatási keretből kilenc általános iskola, gimnázium, líceum kilenc informatikai laborját, továbbá három szakiskola informatikai laborját korszerűsítik. Emellett két óvodánál is új eszközökkel látják el az informatikai laborokat. Szintén a program révén tizennyolc oktatási intézmény 352 tantermét szerelik fel digitális eszközökkel a virtuális környezetben történő oktatás érdekében, illetve 17 oktatási intézmény 389 tantermét látják el bútorzattal és taneszközökkel. Emellett nyolc oktatási intézmény nyolc multidiszciplináris laborja kap új bútorzatot és speciális taneszközöket, valamint digitális berendezéseket, és 41 iskolai szaktermet látnak el bútorokkal és sporteszközökkel, valamint digitális berendezésekkel, ebből 9 iskolai szaktermet, orvosi rendelőt, 16 pszichopedagógiai tanácsadási szakrendelőt és 17 sporttermet. A beruházások között szerepel még három gyakorlati műhely taneszközökkel és berendezésekkel való felszerelése három szakiskolában és műszaki oktatási intézményben, illetve három gyakorlati műhely digitális berendezésekkel való ellátása szintén három szakiskolában és műszaki oktatási intézményben.

Sajtóértekezletén Antal Árpád polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha igen hosszú a beszerzendő eszközök listája, és elviekben az önkormányzatnak 2026. augusztus 31-ig kell lezárnia a beruházást, arra törekednek, hogy jóval e határidő előtt minden tanintézet hozzájusson az eszközökhöz, felszerelésekhez. A kedvezményezett tanintézetek pontos listáját az eszközök lajstromával egyetemben a városháza honlapján, a sepsi.ro-n lehet tanulmányozni bővebben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »