Íme a hivatalos NATO-nyilatkozat: Ukrajna meghívót kap – majd, ha a feltételek teljesülnek, és mindenki egyetért

Íme a hivatalos NATO-nyilatkozat: Ukrajna meghívót kap – majd, ha a feltételek teljesülnek, és mindenki egyetért

Megjelent a hivatalos közlemény, ami részletezi, miként valósulhat meg a jövőben Ukrajna NATO-tagsága:

„Teljes mértékben támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy maga válassza meg a biztonsági intézkedéseit. Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón tett kötelezettségvállalásunkat, miszerint Ukrajna a szövetség tagja lesz, és ma elismerjük, hogy Ukrajna teljes euroatlanti integrációhoz vezető útja túlmutat a tagsági cselekvési terv szükségességén.

Ukrajna egyre inkább interoperábilissá (együttműködővé – a szerk.) vált, és politikailag integrálódott a szövetségbe, és jelentős előrelépést tett a reformok terén. A NATO és Ukrajna közötti megkülönböztető partnerségről szóló 1997. évi chartával és a 2009. évi kiegészítéssel összhangban a szövetségesek továbbra is támogatják és felülvizsgálják Ukrajna előrehaladását az interoperabilitás, valamint a szükséges további demokratikus és biztonsági ágazati reformok terén.

A NATO külügyminiszterei rendszeresen értékelni fogják az előrehaladást a kiigazított Éves Nemzeti Programon keresztül. A szövetség támogatni fogja Ukrajnát abban, hogy a jövőbeli tagság felé vezető úton végrehajtsa ezeket a reformokat. Ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek, képesek leszünk meghívást intézni Ukrajnához a Szövetséghez való csatlakozásra” – áll a katonai szövetség által kiadott és a Guardian által közölt nyilatkozatban.

Hírdetés

Stoltenberg visszaszólt Zelenszkijnek

Az ukrajnai elnök korábban úgy fogalmazott, abszurd lenne, ha nem ajánlanák fel Ukrajnának a tagságot a vilniusi NATO-csúcson. Erre a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg azzal vágott vissza a felszólalásában, hogy a szövetséghez való csatlakozás mindig is feltételeken alapuló volt, a korábbi csatlakozási eljárásoknál is mindig feltételeket, és nem határidőket szabtak meg.

Zelenszkij később a Twitteren tette közzé újabb gondolatait, kijeletve, hogy szeretné „ha a NATO-ba vetett erős hite bizalommá válna”, továbbá, hogy „a NATO biztonságot ad majd Ukrajnának, Ukrajna pedig erősebbé fogja tenni a szövetséget.”

Today I embarked on a trip here with faith in decisions, with faith in partners, with faith in a strong @NATO. In a NATO that does not hesitate, does not waste time and does not look back at any aggressor… And I would like this faith to become confidence – confidence in the…

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 11, 2023

(24 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »